Компанія з дванадцяти ведмедів рада бачити кожного відвідувача на Міжгірщині (фоторепортаж)

Подорожуючи Закарпаттям, обов’язковим пунктом відпочинку є відвідини  національного природничого парку «Синевир», що на Міжгірщині.  Цього року парк відзначив своє 25-ліття. Тут є безліч мальовничих місць природи, одне з яких – озеро Синевир, а також  краєзнавчі музеї і сучасний реабілітаційний центр бурого ведмедя.

 

Закарпатський центр для  клишоногих є найбільшим в Європі. Відвідини цього прекрасного місця відкривають  у людей нове бачення до дикої природи та ведмедів, зокрема. Дорога до центру простягається пішою ходою хвилин з десять від головної дороги, але попри це можна милуватися красою Карпатських гір. 

Прибувши до пункту призначення, комусь може пощастити, як от мені, і вдасться поспостерігати як один із ведмедів ніжиться на сонечку, а  інший борсається в басейні з водою. Працівники центру кажуть, що тут перебувають ведмеді, котрих тримали у неволі, які зазнали жорстокого поводження,  яких неналежно доглядали або ж потерпілі від стихійного лиха. Та є випадки, коли тварин привозять самі ж власники, чи то з цирку, чи зоопарку, чи просто хтось утримував як хатнього улюбленця. Обґрунтовують це тим, що в НПП «Синевир» їм буде житись краще, бо тут дика місцевість саме така, яка підходить цим тваринам.

В центрі бурого ведмедя зібрані дванадцять представників з усієї України, але більшість тварин із Закарпаття. В них навіть є власні імена: Мішутка, Дюрій, Маша, Вінні, Стелс, Роза, Бубочка, Потап, Іра, Малиш, Беня і Міша. Найважчий Ведмедик Дюрій – 380 кг, а найстаріша Іра – їй 30 років.

Площа лісу на якому розташовані вольєри 12 га. Коли клишоногі адаптовуються до навколишнього середовища та людей, то їх випускають з менших вольєрів до більших, де тварин  пристосовують та привчають до дикого життя. Згодом, після тривалої реабілітації ведмедів випускають у дику природу. В парку перебувають як і старі ведмеді (до 30 років), так і молоді (від 2 років). 

З того часу, як заснували цей парк, тобто з 2011 року, жоден ведмідь ще не був випущений у дике життя. Очевидно,  потрібно багато часу для повної реабілітації тварини від колишнього життя та стресу, який вона пережила. Цього року  п’ять ведмедів вже впадало у зимову сплячку.

На черзі вже є 20 ведмедів, які потребують реабілітації, але наразі НПП «Синевир» не в змозі їх прийняти, незважаючи на те, що цей центр є найбільшим в Європі. Тварини потребують щоденного догляду, харчів, а це в свою чергу –  фінансування.

Денний раціон одного ведмедя це – фрукти, овочі, риба, мед. Щоденно кожна тварина з’їдає 15 кг їжі та 5 батонів хліба. Працівники центру стараються годувати тварин різноманітною їжею, аби в організм потрапляли як і вітаміни так і жири, вуглеводи тощо.

Ярміла Гармасій для Ужгород.net

 

 

 

15 липня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів