В Ужгороді — узаконений «дерибан» та звільнення неугодних!

Тимчасовий мер Ужгорода залишився при владі: замість відставки Віктора Щадея – «знищення» його конкурентів та узаконення «дерибану». Минула сесія міської ради не виправдала очікування громади. Депутати пожертвували кадровими змінами задля боротьби з новими високими тарифами на воду. Як наслідок – у місті знову можуть ділити землю, а тепер ще й публічно розправлятися з неугодними.

 

Добре, хоч на цьому фоні прийняли рішення про відкриття стоматологічного кабінету та збільшення площ дитсадків…

Щось зробити з «Водоканалом»?

Кадрової революції в Ужгороді, про що «Закарпатка» писала в минулому номері, не відбулося. Увагу громадськості більше привертав тариф на воду, ніж земельні скандали та можлива недовіра секретарю міської ради. Ціна майже в 12 гривень за кубометр збурила людей – і своє незадоволення вони демонстрували у міській раді, куди завітали на сесію. В. Щадей ще тиждень тому зізнавався: з таким високим тарифом нічого зробити не зможуть. І «всіх собак повісив» на Національну комісію, що здійснює регулювання в сфері енергетики (НКРЕ), яка визначає ціну води в місті. А висока собівартість саме через застаріле технічне обладнання міського «Водоканалу» (в оновлення якого майже не вкладали гроші) та діряві мережі по місту, через які «тікає« в землю ледь не половина води. І все ж через протестний настрій громади очільник міста змушений був «щось робити». Тому в порядку денному постало питання про воду. Після виступів активістів та окремих депутатів В. Щадей запропонував звернутися до НКРЕ з проханням переглянути тариф. Також на пропозицію депутата Юрія Белякова міська рада вирішила «угомонити» Нацкомісію – направити звернення в Кабмін, аби там перевірили її діяльність і повернутися до старих тарифів, які були станом на 1 січня 2014 року. Окрім того, депутати вирішили відсторонити від роботи директора «Водоканалу» Юрія Омельяненка (хоча незрозуміло, в чому він винен? – Авт.) та провести аудит діяльності підприємства, аби визначити – чому воно в такому стані й чому така собівартість.

Війна з опозицією

Відповідно, саме через воду громадськості вже було не до відставки в. о. мера, яку ініціювала Громадська рада. Півсесії голова ради Олександр Пересоляк намагався втиснути це питання в порядок денний і таки домігся свого. Але депутати його не підтримали – за недовіру в. о. міського голови проголосувало всього 3 чоловік. Відтак В. Щадей почав ставити на голосування проекти рішень. Одне з них – мораторій на землю. Лише 19 депутатів Ужгородської міськради підтримали проект, який передбачав продовження мораторію на безоплатне виділення земельних ділянок до 1 січня 2015 року. Відтак мораторій, що був до 1 липня, уже не діє. Відтепер земельному «дерибану» дали зелене світло – зупинити роздачу ділянок виявиться дуже й дуже важко.

Ще одне рішення в. о. мера надзвичайно здивувало. Вже наприкінці засідання В. Щадей запропонував замінити в складі виконавчого комітету Івана Пайду. І не на будь-кого, а на новообраного мера Студреспубліки. Варто відзначити, що саме І. Пайда чи не єдиний, хто на засіданнях виконкому виступав категорично проти суперечливих рішень. Зокрема проти підвищення вартості проїзду в міському транспорті до 3-х гривень. І все ж його усунули. Як повідомив на сесії один із лідерів ужгородського Євромайдану Юрій Світлик, таке рішення – це «елементарне прибирання неугодного Щадею опонента». Таку ж позицію висловив і депутат Юрій Беляков, який зазначив: рішення вводиться без попереднього обговорення, що є порушенням. Однак реакції на його слова не було. Що цікаво, Іван Пайда під час сесії зауважив, що не розуміє причини виключення й не сприймає елементарної неповаги: про такий проект рішення йому стало відомо ледь не за годину до його прийняття. Горе-мер, у свою чергу, сказав, що просто робиться заміна представника від молоді, якого обрали на Студреспубліці. Як пізніше влучно висловився один із активістів, із таким підходом скоро у виконкомі засідатимуть навіть представники дитячої ліги КВН. Якими, звісно, просто зручніше керувати. За часів В. Погорелова, між іншим, з виконкому «витурили» Олександра Волосянського – нинішнього керуючого справами виконкому. Тоді всі заявляли про несправедливість і про те, що Олександр – чи не єдиний, хто дозволяє собі критикувати тодішню владу. Тепер Волосянський і компанія діють такими ж методами. То для чого слова про нову владу? 

Від стоматологів до дитсадка

І все ж були й позитивні новини з сесійної зали. Так, депутати проголосували за відкриття стоматологічного кабінету в ЗОШ №10. Заклад буде на балансі Християнського благодійного фонду «Карітас-Закарпаття». Як зазначила головний дитячий стоматолог області, професор УжНУ Оксана Клітинська, у кабінеті проводитиметься тільки профілактична робота серед школярів. Крім того, все обладнання закуплене за рахунок благодійного фонду.

Також міські обранці вирішили найближчим часом зайнятися питанням розширення площі дитячого садочка №21, який називається «Ластовічка». Цей заклад знаходиться в «новому» районі й потребує повернення другого корпусу, який колись передали ЗакДУ. Зараз у приміщенні знаходиться бухгалтерія вже об’єднаного УжНУ і кілька аудиторій. Мами просять повернути корпус дитсадку. Вони кажуть: місць для дітей не вистачає, і деякі батьки змушені водити діток у зовсім інший район міста. Депутати запропонували влаштувати «обмін» і замість колишнього корпусу дитсадка віддати університету приміщення бізнес-інкубатора. Зійшлися на тому, що питання з «Ластовічкою» остаточно має вирішитися до осені. Відтак розгляд рішення планують на наступну сесію міської ради.

Дмитро ГОНЧАР, «Закарпатська правда»

 

26 липня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів