І.Качур: «Влада повинна належати народу»

Питання децентралізації влади сьогодні активно обговорюється в українському суспільстві. Принципи побудови державної політики в Україні за роки незалежності не виправдали сподівань громадськості та більше того, привели до погіршення соціально-економічного становища країни, зростання корупції, дискредитували поняття влади в цілому.

 

Сьогодні ж в Україні вивчається можливість передачі повноважень, функцій, ресурсів безпосередньо на місця, тобто можливість децентралізації влади. Найбільш проблемним питанням провідні спеціалісти вважають бюджетну децентралізацію, яка потребує значної уваги та детального вивчення процесу її реалізації.

         «За більш як 20 років система побудови державної влади в Україні «заросла» зв’язками, в тому числі міжнародними ( через потужні програми, гранди тощо), фінансовими і процедурними схемами, а тому шлях до реальної децентралізації буде важким, - вважає депутат обласної ради, голова Закарпатського осередку Партії розвитку України Іван Качур. – Однак безумовно цю роботу потрібно здійснювати вже сьогодні. Залучення іноземного досвіду, реальні консультації з громадськістю, врахування пропозицій провідних вітчизняних та закордонних спеціалістів повинні бути підручними інструментами у поверненні влади народу. Це доводить досвід Польщі, де ця реформа вже реалізована, а її складові стали основою Української концепції децентралізації влади. Передача ресурсів та повноважень на місця дасть можливість відійти від шаблонів та націлитися на пріоритетні напрямки роботи, створить умови для  активної участі громадськості у розвитку рідного краю, в тому числі через обрання та контроль за діяльністю місцевої влади».

         За словами народного обранця, децентралізація потрібна і у політичній сфері. Політична сила, що діятиме в області, вже не зможе розраховувати виключно на всеукраїнського лідера, бо буде оцінена по діяльності в межах регіону та зможе просувати своїх представників тільки місцевим виборним шляхом, а не призначеннями з Києва. Як зазначив І.Качур цей принцип був врахований під час формування статуту і програми Партії розвитку України, що наразі активно розвивається у державі.

         «Децентралізація безумовно вплине на політичне життя в країні. Вже сьогодні з'являться нові політичні сили, в політику приходять нові люди, генеруються яскраві ідеї, які працюють на розвиток особистості, громади, краю та країни в цілому» - відзначив політик.

Прес-служба регіональної партійної організації Партії розвитку України

 

 

 

31 липня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів