Нині старовікові ліси залишилися на території Карпатського національного природного парку (фото)

Днями журналісти місцевих та всеукраїнських ЗМІ мали змогу переконатися, що недоторкані Карпати - це не міф, а реальність, яка потребує особливої охорони.

 

Таких місць є небагато, але їхня цінність є унікальною для збереження природи. Йдеться про праліси та старовікові ліси, які знаходяться на території Карпатського національного природного парку і є його найбільшим скарбом.

Заступник директора з наукової роботи Карпатського національного природного парку Олександр Киселюк розповів, що в основному карпатські праліси збереглися через вашкодоступність до місця їх зростання: «Це ті ділянки, які збереглися під час господарського освоєння територій, тому що не було доріг і вони були недоступними. Це своєрідна «природна лабораторія», яка забезпечує екологічну стабільність екосистеми і є інформаційною базою для природничих наук».

Вже декілька років поспіль на базі пралісів парку, проводяться стаціонарні моніторингові екологічні дослідження. Їхньою метою є збереження карпатських пралісів. У березні 2014 року Українське товариство охорони птахів спільно зі Франкфуртським зоологічним товариством - міжнародної природоохоронної організації (Німеччина), почало впроваджувати проект «Збереження Карпатських пралісів». До проекту залучено дев’ять національних парків Карпатського регіону, де проростають праліси та старовікові ліси.

«Тепер великі ділянки пралісів залишились лише на території України та Словаччини. В інших країнах вони були безконтрольовано вирубані. Тому сьогодні кожне насадження чи навіть суха гілка або гниле дерево несуть у собі цінну для планети місію», - підкреслив Олександр Киселюк.

 

04 серпня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів