У лісах Брустурянського ЛМГ працювали волонтери міжнародного табору Bergwaldprojekt (ФОТО)

У липні та другій половині серпня на Закарпатті вже традиційно тривають волонтерські робочі табори швейцарсько-українського екологічного проекту зі збереження гірських лісів Bergwaldprojekt.

 

Цього року волонтерів у себе приймають Ужанський НПП (село Стужиця), НПП «Зачарований край» (с. Осій) та піонер проекту – ДП «Брустурянське ЛМГ» (с. Лопухів).
Цей проект було започатковано у 80-х роках ХХ сторіччя у Швейцарії за ініціативи таких авторитетних природоохоронних організацій, як Грінпіс та WWF. Дуже швидко така громадська ініціатива набула популярності і поширилась на інші країни: Німеччину, Австрію, Швецію, Іспанію. 
 
Перший табір в Україні був організований в 2006 році в селі Лопухів, де роботи проводились на території ДП «Брустурянське ЛМГ». Чотири роки табір щоліта проводився в цій локації, пізніше з’явилися нові партнери, нові місця розташування таборів.
 
Організація волонтерської роботи в Лопухові завжди вирізняється з-поміж інших своєю складністю: тут дається взнаки і далека невідремонтована дорога до села, і відсутність мобільного зв’язку, і віддаленість продуктових магазинів та фельдшерсько-акушерського пункту, і автентичність та особливі традиції побуту місцевого населення. Та незважаючи на всі труднощі, швейцарське керівництво дуже цінує Лопухів, як перше місце в Україні, де був організований проект, та високо оцінює необхідність збереження оточуючої село природи – унікального осередку стародавніх пралісів, ботанічних заказників, мальовничих краєвидів та безлічі червонокнижних та зникаючих видів. Тож всупереч всім перепонам та загальній нестабільності в країні, завдяки співпраці керівництва Bergwaldprojekt та керівництва ДП «Брустурянське ЛМГ» цього року в Лопухові відбувся ІХ щорічний волонтерський табір.

 
Учасники волонтерських таборів Bergwaldprojekt – люди різних вікових категорій, мешканці всіх регіонів України, громадяни Швейцарії та Німеччини, яких об’єднує висока екологічна свідомість, небайдужість до стану дикої природи та любов до гір. В цьогорічній групі волонтерів в Лопухові були представники Закарпаття: ціла родина приїхала з Ужгорода, прихопивши з собою наймолодших учасників табору: 6-річну Даринку та 1,5- річного Павлика, які супроводжували дорослих на роботу та здійснили наприкінці разом з батьками підйом на полонину Латундра, який і для більшості дорослих видався складним. 
 
Представником зі Швейцарії був постійний учасник українських таборів Жан-Габріель. Також серед волонтерів був хлопець з Криму, який не хоче жити на окупованій території, тож після перебування на Майдані вирішив залишитися на материковій Україні. Окрім того, були учасники з Києва, Новгород-Волинська та інших регіонів України.
 
Волонтери Bergwaldprojekt зазвичай виконують в лісі різноманітні роботи, перелік яких залежить від складу групи, наявності інструментів та потреб того лісового господарства, де розташовується табір. Зазвичай це прочистка чи ремонт старих стежок та будівництво нових, освітлення та прочищення лісових культур, прополка лісових розсадників, будівництво лавиць, кутків відпочинку, годівниць для тварин, мисливських веж, перепадів на річках, виконання робіт з берегоукріплення. 
 
Цьогорічний волонтерський табір в Лопухові функціонував на базі Кедринського лісництва, на території котрого за тиждень роботи жіноча частина групи прокопала 0,5 км нової лісової стежки, відремонтувала близько 2 км вже існуючих стежок та взяла участь в заготівлі сіна для підгодівлі взимку лісової фауни. А чоловіча команда волонтерів на чолі з Жаном-Габріелем працювала на гірській річці, де побудувала перепад для регулювання стоку води при паводках, перехідний місток та стежку, що підводить до містка. В 2008-2009 роках попередні волонтери Bergwaldprojekt вже побудували на цій самій річці дещо нижче за течією інший перепад, тож з роками роботи волонтерів створюється цілий каскад перепадів.

 
Окрім корисної праці в лісі, волонтери проекту завжди долучаються до вивчення особливостей місцевої флори та фауни, головних деревних порід, ознайомлюються з принципами сталого ведення лісового господарства, побутом місцевого населення. Традиційно в останній день табору проводиться екскурсія на полонину. Цього року відвідували полонину Латундра, де волонтери мали змогу ознайомитись з працею та життям чабанів і скуштувати овечого сира.
 
Наприкінці табору учасники і організатори підсумували, що проведений тиждень видався корисним як для лісу та функціонування Брустурянського ЛМГ, так і пізнавальним для самих волонтерів. 
 
Керівництво ДП «Брустурянське ЛМГ» висловлює свою щиру вдячність усім, хто працював цього року на користь лісів Закарпаття та щиро запрошує всіх бажаючих до нас у волонтерський табір Bergwaldprojekt наступного літа!

 

 
Наталія Косюк, інженер ДП «Брустурянське ЛМГ»

 

24 серпня 2014р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів