Вікторія Жуйко-Сабо: Ми стараємося передавати амуніцію, ліки, одяг, і, звичайно, свою любов

"Ми скоріше стаємо поєднуючою ланкою між закарпатцями, які хочуть допомогти, і військовими, яким потрібна ця допомога."

 

У житті бувають ситуації, коли людина чи група людей не може обійтися без допомоги інших. У даному випадку – це наші військові, які перебувають у гарячих точках. Але неоголошена війна в країні постійно тримає у напрузі не лише їх, але й тих, кого захищають наші військові. Про волонтерство на Закарпатті кореспондент «НЗ» розмовляє нині з активісткою та журналісткою, з волонтером, яка не пропускає жодної акції, Вікторією Жуйко-Сабо.

Вікторіє, хто ж усе-таки є ініціатором створення руху підтримки закарпатських військових?

— Закарпатські журналісти. Зокрема, Галина Ярцева, вона нас усіх організувала і почала цю нелегку справу, на яку витрачається не тільки багато сил, але й нервів та переживань. Варто, однак, сказати, що першою зі схожою ініціативою в обласному центрі Закарпаття виступила мама одного із прикордонників, яких відправили на східний кордон, – Вікторія Плавайко. Саме вона почала збір продуктів для підтримки наших військових.

Скільки вже часу триває волонтерство в області та в Ужгороді зокрема?

— Почали ми наприкінці травня, тобто більше двох місяців тому. Спочатку волонтерські акції проводили тільки в Ужгороді, однак за 2-3 тижні долучилися й інші міста області, навіть сусідні з Закарпаттям регіони.

Чи ведете підрахунок зібраних грошей та харчів для солдат?

— Продуктів уже було зібрано кілька тонн. Ця робота триває. Про гроші точно сказати теж не можу, повідомлю тільки те, що вдалося знайти багатьох спонсорів і благодійників для купівлі дуже недешевих речей, таких, як прилади нічного бачення. Але нашою основною метою є не збір грошей. Ми скоріше стаємо поєднуючою ланкою між закарпатцями, які хочуть допомогти, і військовими, яким потрібна ця допомога.

Чого ж найбільше потребують військові?

— Для того, аби дати відповідь на це запитання, треба самому потрапити у те середовище. Ми стараємося передавати амуніцію, ліки, одяг, і, звичайно, свою любов. У коробки кладемо й дитячі малюнки, яким військові дуже раді.

Цікаво, чи щедрі ужгородці на допомогу? Довіряють волонтерам? Були випадки, коли вас звинувачували в тому, що ви, користуючись ситуацією в країні, обманюєте людей?

— Люди бувають різними, і випадків у країні було багато, коли людей обманювали. Саме тому зараз з обережністю ставляться до таких акцій. Ми прекрасно це розуміємо, нічого не випрошуємо. Хто хоче допомогти – знайде можливість, хто не хоче – купу відмовок. Є вже ціле коло людей, які допомагають регулярно. Усі благодійники, до речі, можуть щодня читати наші звіти в мережі, бачити фото доставлених вантажів. Були випадки, коли нас звинувачували у брехні, мовляв, просто так ми під сонцем по кілька годин стояти не будемо. Я ще раз повторюю – стоїмо справді не просто так, стоїмо для того, аби допомогти хлопцям, хто ціною власного життя захищає як нас, так і родини тих, хто нас найбільше критикує.  

Як передаєте продукти та необхідні речі військовим?

— Питання логістики з міркувань безпеки не обговорюється. Скажу тільки, що передаємо максимально коротким шляхом, тобто майже з рук в руки.

Хто постачає вам інформацію про потреби військових?

— Самі ж військові. Ті, хто зараз там, і ті – хто повернувся. Як саме – таємниця.

Чи вдалося вам особисто поспілкуватися з солдатами, які зараз перебувають у гарячих точках? Як вони там?

— Особисто мені вдалося поспілкуватися з тими, хто повернувся. В інтересах інформаційної безпеки деталі розмови розголошувати не буду. Скажу єдине – допомога волонтерів потрібна, але сили духу в хлопців вистачить і на тих, хто там, і на тих, хто вдома.

Як можна вас знайти бажаючим допомогти?

— У соціальній мережі «Фейсбук». Достатньо приєднатися до тематичної спільноти «Підтримай армію України (Закарпаття)» і написати про те, що ви бажаєте допомогти. Також нас можна знайти, звернувшись до офісу ГО «Карпатська ініціатива», що розташований в Ужгороді на вул. Митрака, 13.

Ваша праця безцінна та потребує чимало часу. Чи набираєте ви ще волонтерів для допомоги?

— Стати волонтером може кожен. Одразу скажу, що ця людина має чітко розуміти, що це важке заняття, на яке потрібен час і сили. Дуже важливо зазначити, що волонтери працюють безоплатно, за покликом душі.

Кого ви долучаєте до співпраці?

— До волонтерства долучаємо всіх тих, хто хоче допомогти. Головне, аби наміри людини були чесними. На щастя, всі наші волонтери дуже хороші і добрі люди, із чіткою громадянською позицією. Бог в усьому нам допомагає!

Бесіду вела Анастасія НОЖКА

 

11 серпня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів