Закарпатські пісні звучали у словацькому Вранові (ФОТО)

Дні добросусідства будуть у …новому форматі?

 

Цієї неділі під словацьким містечком Вранов, у Верхньому Казімірі, звучали закарпатські пісні. Артисти з Закарпатського народного хору приїхали до сусідньої країни – у рамках днів співдружності, організованих за підтримки благодійного фонду Почесного консула України в Словаччині Станіслава Обіцки.

   Цей камерний виступ став своєрідним переформатуванням традиційних українсько-словацьких Днів добросусідства.

«Уперше за останні 30 років відмінені Дні добросусідства між Україною та Словаччиною. Це, зрозуміло, пов’язане з ситуацією в нашій державі»,– розповідає співорганізатор свята, за підтримки якого приїзд закарпатських музикантів став можливим, депутат облради Олександр Ледида. –«Тому на запрошення словацьких колег ми вирішили провести їх у іншому, більш камерному форматі. Адже підтримувати зв’язки між нашими двома народами – сьогодні важливо, як ніколи. Не можемо втратити всього, що напрацьовували роками. Тому не сумніваюсь – такі свята матимуть продовження».

Голова Пряшівського самоврядного краю Петер Худік теж долучився до організації – керуючи прикордонним регіоном Словаччини, посадовець виступає «за» збереження Днів добросусідства:

«Дні добросусідства започатковані ще у 70-х роках. Я навіть уявити не міг, що у 2014-му їх не буде. На жаль, рішення про проведення свята приймаю не я, але лобіювати це питання буду завжди. Цей невеликий концерт не можна назвати традиційним міжкрайовим масштабним святом, але у такий спосіб ми маємо підтримувати міжкультурні зв’язки. Щиро дякую всім, хто долучився до організації».

Попри дощову погоду та платний вхід (3 євро із людини) насолодитися духовною спадщиною нашого краю прийшло чимало словаків та гостей із нашого боку кордону. «Наші народи мають багато спільного, адже нас об’єднує не тільки близькість кордонів, але й спільне історичне та культурне коріння. Приємно, що є люди, котрі не дають нам про це забути. Тож щира подяка меценатам Закарпаття за такий подарунок», – сказала Марта Фрезанова із Вранова, котра разом із родиною приїхала до Верхнього Казіміра, аби послухати наших музикантів.

Захід відбувся у рекреаційному комплексі "Лиса гора", котрий став справжньою окрасою краю і гочтинно відчинив перед відвідувачами двері зовсім недавно - його відкриття відбулося 17 липня.

Karpatnews.in.ua

 

18 серпня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів