На Закарпатті обмірковували, як законно віддати конфісковану на кордоні контрабанду учасникам АТО (ВІДЕО)

Контрабанду – солдатам. Волонтери, які збирають допомогу для бійців АТО, пропонують передавати весь конфіскат на потреби армії. Чи є перспективи в такої ідеї і від кого залежить остаточне рішення.

 

Усі тисячу кілограмів контрабандного німець начебто планував з’їсти сам. Але українські митники йому не повірили і конфіскували незадекларований товар.

Крім макаронів, на складах митниці – соняшникова й оливкова олія, кава і навіть італійські сири. А ще – сотні тисяч пачок цигарок. І все це – за законом – підлягає знищенню.

Сергій Созанський, заступник начальника відділу Чопської митниці:

- Продукти харчування, які не мають сертифікатів, як правило, вони, якщо немає застережень, передаються на корм тваринам. Тютюнові вироби підлягають знищенню.

Галина – волонтер. Уже кілька місяців збирає кошти для армії. Впевнена, конфіскат допоміг би розв’язати багато проблем.

Галина Ярцева, волонтер:

- Цигарки – це є стратегічний продукт на війні, я би забрали всі сигарети. Якби, звичайно, держава застосувала якісь заходи стосовно цих складів, де конфіскат лежить, і якби їх спрямували на гуманітарку – однозначно, що ми би зберегли сили у людей.

Але не все так просто – кажуть в обласній виконавчій службі. Мовляв, цигарки за чинним законодавством слід тільки знищувати. І відправити їх солдатам – без узгодження з Києвом – не можна.

Наталія Панова, начальник Управління державної виконавчої служби в Закарпатській області:

- На жаль, це не наша компетенція, не компетенція якоїсь обласної виконавчої служби, це компетенція на сьогоднішній день Кабінету міністрів. 

Кабмін має хоча б на час АТО дозволити розпоряджатися конфіскатом на місцях. Так вважає юрист Артур Киян. Механізм простий – потрібно створити комісію з представників влади, прокуратури, митниці, виконавчої служби та сан-епідеміологів.

Артур Киян, юрист:

- Комиссия принимает, начальник службы утверждает это решение – и товар может быть только тогда может быть передан военным формированиям, военным силам Украины, в том числе в зону АТО. 

Ідею волонтери – подали. На митниці й у виконавчій службі – не проти. Тож останнє слово – за Києвом.

Марина Коваль, Юрій Ковальов, телеканал “Інтер”.

 

20 серпня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів