На скільки голосів розраховує Порошенко у новому парламенті?

Провал у парламенті голосування за зміну виборчого законодавства буде спробою зірвати парламентські вибори. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько.

 

"Якщо шукати компроміс навколо пропорційної системи, є сенс провести два ходи, які б заспокоїли різні групи впливу. Перший - комусь потрібні блоки, тому їх можуть дозволити, але зробити для них високий прохідний бар'єр - не менше 5 відсотків. Президент у своєму зверненні чітко натякнув на бажання розіграти сценарій, аналогічний до київських виборів. Враховуючи високий ступінь довіри, його пропрезидентська сила може набрати більше 20 відсотків та стати базою для формування парламентської коаліції. Насправді Порошенко націлений на 300 голосів для внесення змін до Конституції", - зазначив він.

"Другий - оскільки мажоритарка в такому разі відміняється, є необхідність у зниженні бар'єру для партій. Він має бути більш-менш прийнятним - два, а то й один відсоток. Враховуючи фінансовий стан молодих партій три - занадто висока планка. Президенту це вигідно, бо нові партії в парламенті завжди охоче "прилипають" до провладних", - наголосив експерт.

За словами політолога, наступний парламент буде проєвропейський, де основними гравцями залишаться партії Майдану. "Зниження прохідного бар'єру буде ще й страховкою для майданного партнера Порошенка - "Свободи". Саме вона разом із УДАРом демонтували коаліцію, що дозволило розпустити парламент. Тепер вони повинні отримати від президента "алаверди". Тим більше, на посадах голів адміністрацій залишилася певна кількість "свободівців", що дозволить їм скористатися адмінресурсом на виборах", - додав Цибулько.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко оголосив про розпуск парламенту та проведення дострокових парламентських виборів 26 жовтня.

 

26 серпня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів