Ужгородським «ліцеїстам» прививали любов до вітчизняного кіно відомою стрічкою про закарпатського силача

І хоча нині нашій державі не до переглядів фільмів, та попри усі суспільно-політичні та економічні негаразди, Україна щодня дає масу ідей для розвитку сюжету. Ними вже скористалися за кордоном (кінематографічний продукт ми побачимо за кілька років) та спробували себе у ролі режисерів наші співвітчизники. Як правило, це свідки, котрі й зафільмували війну).

 

І нехай  це лише аматори, хтозна, може з часом вони стануть відомими режисерами, продюсерами справжнього і великого вітчизняного кіно.

Щороку в другу суботу вересня відзначають день українського кіно. Цього ж дня святкують і кінематографи. Раніше це свято було відомим лише для вузького кола, нині воно набуває ширшого розголосу. Українське кіно показали в одному із ужгородських навчальних закладів. Так, в ліцеї «Лідер» педагоги організували для школярів перегляд відомої стрічки «Іван Сила».

Дітям розповіли, що День українського кіно – свято не лише для кінематографістів, а й всього українського суспільства. І хоча раніше своєї продукції ми майже не мали, то вже нині можемо показати стрічки, якими можна пишатися. Ужгородські педагоги сподіваються привити любов до вітчизняного кіно, пропагують серед підростаючого покоління український продукт. Як розповідає педагог-організатор Ужгородського ліцею «Лідер» Христина Ярема, «з українським кіно діти не дуже знайомі, мало про нього чують. Я вважаю, що про своє, рідне, вони повинні знати. Прикро, що сьогодні наші фільми не знімають у такій великій кількості, як зарубіжні. Але, разом з тим тішить, що є хороше кіно, яке варто переглянути. Думаю, про нього потрібно знати».

Перше вітчизняне кіно, яке запропонували школярам – не просто українське.  Фільм «Іван Сила» - про закарпатського силача Івана Фірцака обрали невипадково. Адже кінострічка розповідає саме про нашого закарпатського героя. Христина Ярема продовжує розповідати: «Фільм про відвагу та мужність. Особливість стрічки, що головний герой – закарпатець. Треба, щоб діти знали, що на Закарпатті був такий силач Іван Фірцак із села Білки Іршавського району. Вважаю, що цим можна пишатися. А ще сподіваюся, зі стрічки діти візьмуть приклад, тому що фільм вчить жити з правдою (вона допомагає). Краще жити правдиво, тоді ти досягнеш більших життєвих висот, як це зробив головний герой».

Більшість школярів  стрічку «Іван Сила» бачили вперше. Кажуть: пишаються тим, що на Закарпатті був такий герой. 

  • Добрий, чесний. Він не хотів заробляти гроші побоями, він був чесний і сильний. (Іванка, школярка).
  • Сподобався фільм, я дізнався про закарпатського чемпіона Івана Силу. (Михайло, школяр).
  • Мені подобається, як він перемагав інших людей, як показував свою відвагу і міць. (Назар, школяр).
  • Це силач із Закарпаття. Мені цей фільм дуже сподобався. Я про нього чула, але не бачила  і не читала твору. 

Педагоги впевнені, що школярам ще з дитинства потрібно прививати любов до вітчизняного продукту. Вчителі сподіваються на те, що діти зрозуміють - українські фільми нічим не гірші, аніж закордонні. І вже з часом саме прізвища українських кінематографістів стануть популярними не лише на теренах пострадянського союзу, а й у всьому світі!

Лідія Вербицька для Ужгород.net

 

13 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів