Порошенко проміняв державні інтереси на власні?

Україна програла військовий конфлікт на Донбасі і змушена піти на підписання принизливих угод.

 

Таку думку Gazeta.ua висловив голова громадської організації Громадянська ініціатива "Права Справа" Дмитро Снєгірьов, коментуючи запропоновані Порошенком законопроекти про особливий статус Донбасу та амністію терористів.

"Нас поставили у ті умови, коли фактично визнано, що Україна є тією стороною, яка програла військовий конфлікт і відповідно змушена піти на підписання принизливих угод. Про яку цілісність України можна говорити, коли на територіях цих новоутворень ("ЛНР" та "ДНР" — ред.) діятимуть непідконтрольні Україні загони так званої народної міліції, будуть обиратися непідконтрольні прокурори. А судочинство здійснюватиметься ніби від імені України, проте судді призначатимуться лише за узгодженням з місцевими князьками. Фактично клани Ахметова, Єфремова зберегли повністю свій контроль над цими територіями. Вони досягли навіть тих, поступок, про які раніше не могли й сподіватися", обурюється луганський активіст.

За його словами, оголошувати амністію тим, хто ще вчора стріляв і катував українських військових, як мінімум незрозуміло. "Тим більше вимагаючи при цьому у них скласти зброю. Переможець ніколи зброю не складе", - наголошує він, уточнюючи, що сторона, яка фактично диктує умови Україні вважає себе переможцем.

Снєгірьов сумнівається у тому, що українській владі вдасться повернути Донбас протягом трьох років. "Ми 23 роки не змогли загасити там сепаратизм, то навряд чи зробимо це за три роки, як цього передбачає вказаний термін", - зауважив він.

Відповідаючи на запитання, чому Порошенко погодився на умови Кремля, Снєгірьов сказав: "Порошенку потрібно якимось чином припинити непопулярну війну і спробувати провести вибори у ВР. Отримати там або контрольовану більшість або хоча б ту, з якою можна домовлятися про поступки заради проведення власної політики. Порошенко проміняв державні інтереси на свої особисті".

Снєгірьов також вважає, що Порошенку потрібно було спочатку винести ці законпроекти на загальне обговорення, отримати від суспільства якусь попередню згоду, а вже потім ратифікувати у ВР. .

"Мінські угоди - це приниження України. Фактично Донбас продиктував свої умови 42 мільйонному народу і ніхто не спитав у народу, чи він погоджується на них. Формула, щоб ми здобули мир будь- якою ціною обернеться ще гіршою війною. Конфлікт на Донбасі не припиниться. Він тліє. Жодну зі сторін такі "мирні" умови не влаштовують. Ні сепаратистів, які хочуть в підпорядкування більшу частину територій, ні українців, які стали заручниками політичних ігор свого керівництва", - переконаний луганський активіст.

Автор: Наталя ЯКИМЕНКО

 

16 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів