У нинішній цинічній політиці Президент повертає віце-прем’єра часів президента Януковича керівником уряду

Петро Порошенко повертає у велику політику Валерія Хорошковського

 

Коли напередодні президентських виборів iPress.ua повідомив, що Петро Порошенко розглядає кандидатуру Валерія Хорошковського на пост прем’єр-міністра, чимало наших читачів розцінило це як невдалий жарт: повернення у владу партнера Фірташа і Льовочкіна, віце-прем’єра часів президента Януковича здавалося їм нереальним. Однак у цинічній українській політиці нема нічого неможливого.

Петро Порошенко розпочав роботу над формуванням майбутньої парламентської коаліції, не чекаючи не те що результатів – навіть старту виборчої кампанії. Глава держави реаліст: партія «Блок імені Порошенка», скоріш за все, проведе у ВР найбільшу кількість депутатів і стане основою для нової парламентської коаліції, проте самостійно сформувати її не зможе. А отже потрібні союзники. Яким президент готовий поступитися постом прем’єра. Логіка такої «щедрості» проста: віддавши головний кабмінівський кабінет молодшому партнеру по коаліції, глава держави забере собі усі інші ключові посади в уряді. 
 
Таким чином Петро Порошенко зможе реалізувати стратегічну мету: без зміни Конституції сконцентрувати максимум влади у своїх руках. Для цього йому потрібні лояльна (в ідеалі – контрольована) більшість у парламенті, а також свої люди на ключових урядових постах, які не належать до президентської квоти. Пост прем’єра в таких умовах стає практично декоративним, а тому його можна віддати союзникам. 
 
Кому?
 
За великим рахунком, Петрові Порошенку все одно, з ким творити майбутню коаліцію. Дозволимо собі припустити, що найкраще на роль потенційних молодших партнерів для Петра Олексійовича з перспективою отримати квоту на главу уряду підходять два суб’єкти – «фронтовики» Яценюка-Турчинова, і тандем Тігіпка-Хорошковського.
 
Переваги коаліції з Яценюком очевидні. Такий союз виглядатиме органічно для виборців Порошенка – вони соратники по Майдану, зрозумілі та достатньо комфортні один для одного союзники у постмайданний час. У Порошенка та Яценюка – тривала історія стосунків, не затьмарена серйозними конфліктами, їх середовища тісно переплетені дружніми та діловими стосунками.
 
Недолік, за великим рахунком, один – президентські амбіції Яценюка. Навіть не стільки його особисто, як колишніх представників «Батьківщини», які пішли від Тимошенко і зробили Арсенія Петровича своїм фронтменом – Турчинова, Авакова і компанії. І хоч наступні президентські виборів ще не скоро, конфліктів між президентом та прем’єром, який уже бачить себе президентом, уникнути неможливо.
 
Союз із Тігіпком та Хорошковським Порошенкові важко буде пояснити своїм виборцях. Хоча, треба сказати, Петро Олексійович, ставши президентом не особливо переймається тим, щоб пояснювати свої рішення та наміри країні. З іншого боку, при бажанні можна буде сказати, що Валерій Хорошковський в якості прем’єра займатиметься нормалізацією стосунків з Москвою. Саме така, до речі, у нього була легенда, у 2012 році, коли Валерій Іванович йшов працювати в уряд Азарова. Тим більше, що у Хорошковського справді непогані стосунки з представниками великого російського бізнесу, тісно пов’язаного з Кремлем.
 
За інформацією iPress.ua, про похід Валерія Хорошковського по списку Сергія Тігіпка з останнім домовлявся особисто Петро Порошенко. Вочевидь, уже маючи якісь міркування щодо конфігурації сил у наступному парламенті. При цьому, у список «Сильної України» кооптовано не лише Валерія Івановича, а й ряд його партнерів.  
 
Про ймовірне прем’єрство Валерія Хорошковського Петро Порошенко роздумує ще з травня цього року. Уже тоді,  інформацією, розпочалися консультації між найрейтинговішим кандидатом у президенти України та Москвою. Серед умов, які запропонувала Москва було й призначення главою уряду Валерія Хорошковського.
 
«Зараз активно йдуть переговори з Москвою щодо того, як будуть складатися наші стосунки після виборів, – заявив тоді співрозмовник iPress.ua, близький до штабу Петра Порошенка. – Позиція Росії полягає в тому, що уряд повинна очолити зрозуміла для них, людина, яка може стати ефективним переговорником з Москвою. З боку росіян в якості такої людини був названий Валерій Хорошковський. Ми вважаємо, що варто зачекати, поки Порошенко стане президентом, а Україна також обере новий парламент».
 
От час і настав?
 
 
А тому не варто дивуватися, якщо після парламентських виборів у листопаді цього року – менш ніж через рік після розстрілу Майдану – одну з найвищих державних посад посяде людина із обойми Януковича. На своє виправдання він, щоправда, може сказати, що порвав із своїм патроном за рік до Революції гідності. І навіть був змушений залишити країну. Втім, для Петра Порошенка, який разом з Валерієм Хорошковським працював в уряді Миколи Азарова, такі «дрібниці» не мають жодного значення.

 

16 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів