Облвійськомат: Відсутність повістки - не звільняє від відповідальності

В Українi вiдновлено призовну кампанiю на строкову службу до Збройних сил Уже восени -- новий призов. Хто пiде до армiї?

 

Як i де проходитиме служба? Чи буде керiвництво Мiноборони вiдправляти їх на схiд України, у зону бойових дiй? Про це розпитали керівника одного із облвiйськомату.
 -- Кому прийдуть повiстки? 
-- Вiдповiдно до рiшення Президента України та Верховної Ради повертається призов на вiйськову строкову службу. Призову пiдлягають юнаки вiд 18 до 25 рокiв, якi не мають права на вiдстрочку. Термiни служби незмiннi -- 9 та 12 мiсяцiв. 
-- Коли почнеться призов? 
-- Орiєнтовно 5 жовтня i триватиме до кiнця листопада. Повiстки комiсарiати ще не надсилають. Цьогорiчна призовна кампанiя буде складна, бо кiлькiсть юнакiв-призовникiв суттєво бiльша, нiж у минулi роки. Зазвичай до призову ми готувалися впродовж пiвроку. У вiйськкоматах проводили медичнi огляди, вивчали морально-дiловi риси, сiмейний стан юнакiв, якi пiдлягають призову. Хочу також акцентувати увагу, що iз солдатами в разi потреби можуть працювати психологи. Ми ж розумiємо теперiшню атмосферу в суспiльствi. 
-- Чи вистачає нинi ресурсiв i чи є матерiально-технiчна база для навчання призовникiв? 
-- Для проведення призову у нас все готове: збiрнi пункти, визначенi комiсiї, медичнi комiсiї, пiдготовленi накази про призначення адмiнiстрацiї збiрних пунктiв. Коли начальник Генерального штабу уточнить порядок призову, ми розпочнемо виконувати завдання. У пiдроздiлах, якi сформованi на базах вищих навчальних закладiв, є всi умови для пiдготовки висококласних спецiалiстiв. Матерiальна база вiдповiдає сучасним умовам, викладацький склад також. Зброя, набої у нас теж є. 
-- Чи потраплять юнi призовники на фронт? 
-- Нi, юнаки, якi будуть призванi на строкову службу, безумовно не поїдуть на схiд. Службу вони будуть проходити переважно в навчальних частинах або ж у базових вiйськових частинах. Я ще не можу сказати, чи призовники з тiєї або iншої областi будуть служити саме у своєму регiонi. Це все ще буде уточнюватися. Але в Донецькiй та Луганськiй областях нiхто з молодих призовникiв службу проходити не буде. 
-- Але ж їх туди можуть вiдправити на навчання! 
-- Нi. В Українi є навчальнi осередки, якi знаходяться лише у визначених мiстах - у Львовi та Одесi. На сходi їх нiколи й не було. Навчальнi пiдроздiли органiзованi на базi Академiї сухопутних вiйськ. 
-- Якщо хлопцевi 18 рокiв, але повiстку вiн не отримав, це означає, що його не призивають до армiї? 
-- Якщо надруковано в державних ЗМI указ про призов, а повiстку ви не отримали, хоча пiдлягаєте призову, то слiд протягом 10 днiв прийти самостiйно у вiйськовий комiсарiат, до якого приписанi. Тобто, незалежно вiд того, маєш ти повiстку чи нi, доведеться вiдповiдати за неявку за законом. 
-- Як вважаєте, чи виправдане повернення до загальнообов'язкової строкової служби? 
-- Останнiми роками проводили незначний призов особового складу, тому пiдготовлених кадрiв у нас недостатньо. Проведення мобiлiзацiї засвiдчило, що нам не вистачає навчених людей. Тому призов потрiбен, треба готувати наших юнакiв захищати Батькiвщину! Звiсно, гарна iдея - комплектувати вiйська контрактниками. Але, як бачите, ми ще не достатньо були готовi до переходу на контрактну службу.

Анна МЕЛЬНИК, газета "Експрес"

 

18 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів