Через різке здорожчання продуктів харчування, мукачівці змушені відмовлятися від м’яса

Останнім часом, буваючи в торгових точках Мукачева, звернув увагу, що покупців значно поменшало. Найперше впадає в очі, що раніше ринки, особливо у вихідні, нагадували справжні мурашники. Сьогодні всюди вільно, жодного пожвавлення ніде не спостерігається. Продавці нудьгують.

 

Біля ятки з кондитерськими виробами цікавлюся, як іде торгівля. «Зараз навіть третини не беруть того, що купували минулого року, — розповідає продавець Оксана. Така ж сама ситуація і в точках продажу м’ясних виробів та ковбас, копченостей. Нарікають й продавці курятини, де ще не так давно навіть спостерігалися черги. «Куряче м’ясо здорожчало, а в людей грошей катма, — скаржиться продавець Валерія. — Колись товар нам завозили щодня, і ми до закриття все реалізовували. Тепер же – раз на тиждень і продається далеко не все».

Тут же зустрічаю мукачівську пенсіонерку Катерину Григорівну. Старенька купує курячі лапки на холодець. «Відколи здорожчали комунальні послуги та ліки, про свинину, телятину чи яловичину вже з дідом і не згадуємо. Це сьогодні не по нашій кишені, — з гіркотою констатує вона. — Ось купила кілограм лапок, з них і поливка буде, і холодець.. Хвалити Бога, що ще овочі якось не так стрімко дорожчають, а картопля навіть подешевшала, на неї й налягаємо. А ще наша їжа – крупи та макаронні вироби».

На відсутність  покупців скаржаться повсюдно. В супермаркетах, приміром, біля кас завжди вишиковувалися черги. Нині із десяти кас працюють тільки дві, і ті не вельми завантажені. Продавець молочного відділу Марина зауважила, що у зв’язку зі значним зниженням попиту на цю продукцію довелося відмовитися від дорогих сирів, сирків, різних паст та ще багато чого. Те саме почув і в рибному відділі. Впав попит і на алкогольні напої та навіть на пиво й води, незважаючи на доволі спекотну пору.

Не так активно купують зараз і побутову хімію. Особливо слабо стали реалізовуватись освіжувачі для прання, засоби для чищення меблів… Через економічну кризу та війну на сході країни українцям доводиться заощаджувати не тільки на продуктах харчування та засобах гігієни, а взагалі на всьому. Зменшився попит на побутову техніку, одяг, взуття, косметику. Зате потирають руки власники крамниць секонд-хенду. Там нині справжні аншлаги. Охоче заходять і у магазини, де торгують конфіскатом.

Я особисто знаю багатьох власників іномарок, які раніше навіть за квартал у кіоск за сигаретами їздили на машинах. Чимало з них тепер пересіли на маршрутки. «Для поїздки на роботу і назад мені потрібно три літри бензину, — розповідає житель Кольчина Володимир Михайлович, — а це нині понад півсотні гривень. А ось на громадському транспорті я витрачаю тільки вісім. Економія, як бачите самі, суттєва».

Різко поменшало замовників і у таксистів. Ще не так давно чимало приватних підприємців їздили на роботу на таксі. «Тепер ми маємо пасажирів тільки вночі, — розповідає таксист Валерій, — бо в цей час маршрутки не їздять, а вдень годинами доводиться простоювати».

Через ту кляту кризу куди й поділася наша українська гостинність. Жителька однієї з мукачівських багатоповерхівок Анжела стверджує, що завжди після роботи сім’ями зустрічалися із сусідами. За чашкою кави із тістечками гомоніли про життя-буття, чоловіки могли й по сто грамів перехилити. Сьогодні вже цього немає — кожен собі гадає, як вижити в нинішніх непростих умовах.

І журитися є від чого, адже, як повідомляє Держкомстат, продукти харчування тільки останнім часом  черговий раз здорожчали. Риба додала 1 відсоток, м’ясо – 4, сири – майже 2,  стільки ж – молоко і яйця, хліб – 3. І подейкують, що це ще не межа.

 

Віталій ПУМПИНЕЦЬ.
м.Мукачево

газета "Новини Закарпаття"

 

19 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів