На частку батарейок припадає понад 50% токсичних викидів з усіх побутових відходів

Життя сучасної людини супроводжується науково-технічним прогресом. Величезна кількість винаходів потребує автономних джерелах енергії — акумулятори та батарейки. Але рано чи пізно кожна батарейка виходить з придатності і її потрібно викидати. Мало хто задумується над тим, наскільки сильний ефект від цих маленьких штучок на навколишнє природне середовище та здоров’я людини.

 

Турбуючись про недопущення забруднення навколишнього природного середовища у департаменті екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації встановили спеціальний контейнер для збору відпрацьованих батарейок. Після його наповнення батарейки будуть відправлені на утилізацію.

Отже трохи статистики. За даними вчених з Агентства з охорони навколишнього середовища США стало зрозуміло, що на частку батарейок припадає понад 50% токсичних викидів з усіх побутових відходів. При цьому батарейки становлять 0,25% від усіх викидів. У складі використаних батарейок міститься ртуть, кадмій, магній, свинець, нікель, цинк.

Як правило використані батарейки потрапляють на міські звалища. І так як полігони для захоронення відходів (де такі є) не оснащені захистом фільтрації від шкідливих домішок і важких металів, тому всі ці супер-шкідливі речовини потрапляють у ґрунтові води.

А між тим, шкідливі речовини, які містяться в використаних батарейках, потрапляючи в організм людини (а це відбувається обов’язково), накопичуються в ньому, тому навіть мале їх кількість говорить про конкретної небезпеки. Наприклад, кадмій вражає роботу кожного органу в організмі, блокує роботу ферментів, здатний спровокувати рак легенів.

Слід додати, що одна лише батарейка забруднює шкідливими компонентами близько 400 літрів води і 20 квадратних метрів ґрунту.

Щорічно на ринку Європейського Союзу створюється більше 160 000 батарей для побутового використання. Більше 45 % з них виявляються на міських звалищах. В Європі існує всього два заводи, які здатні переробляти батарейки. Це відбувається через дорожнечу переробки. Саме тому більшу частину з них відправляють на безпечне захоронення, поінформували у прес-службі департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації. 

 

19 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів