«Мрію про гарне, квітуче місто, з європейським обличчям у всьому» - Василь Ковач

Днями Ужгород відзначатиме чергову річницю від своєї першої історичної згадки. Про це та будні, важливі й добрі справи для ужгородців, перспективи міста говоримо із народним депутатом України Василем Іллічем КОВАЧЕМ.

 

  • Василю Іллічу, минулого року Ви домоглися відзначення «круглої дати» Ужгорода на всеукраїнському рівні.

- З особливим натхненням, як автор Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 1120-річчя заснування міста Ужгорода», відстоював право святкування на державному рівні Дня народження обласного центру Закарпаття. І знаєте, дуже задоволений, що про історію нашого древнього міста дізналося більше людей, у тому числі політиків та бізнесменів в Україні. Не в останню чергу внаслідок жвавої дискусії в стінах парламенту з приводу дати заснування.

Завдяки цій постанові, зокрема,  Національний банк України виготовив і ввів в обіг ювілейну монету, а "Укрпошта" випустила серію поштових марок, присвячену 1120-річчю заснування міста Ужгорода. Крім того, було проведено різноманітні культурно-мистецькі та освітні заходи: як в Ужгороді, так і по всій країні. 

Цього року, зважаючи на ситуацію в державі, День Ужгорода, наскільки мені відомо,  святкуватимуть більш демократично. Вважаю, що це правильно. Зі свого боку, долучуся до окремих заходів. У принципі, я завжди із задоволенням підтримую різноманітні молодіжні, культурні, просвітницькі чи  спортивні акції в обласному центрі.

  • Скажіть, наскільки важливо для Вас, як народного депутата України по одномандатному виборчому округу №68, до якого входить і обласний центр Закарпаття, представляти його виборців у найвищому законодавчому органі держави?
  • Хоч я і народився у селі на Ужгородщині, все моє свідоме життя пов’язане з цим чудовим містом. Пишаюся його історією, добре знаю, скільки в минулому довелося пережити складних моментів ужгородцям. Вважаю, що за короткий час встиг чимало зробити, однак є й такі справи, які, за очевидного браку часу, не встиг довести до логічного завершення. Але, як і раніше, маю велике бажання допомагати землякам. Радий, що моя підтримка кожного разу була вчасною і доречною. Для мене не має значення соціальний статус чи вік, приналежність того чи іншого жителя міста до національної меншини чи релігійної громади. Вважаю, що кожен житель є частинкою цілісного образу Ужгорода.
  • Які, на Ваш погляд, проблеми потребують в Ужгороді першочергового вирішення?
  •  У розрізі сучасної кризи загалом у державі головними бачу вирішення фінансово-економічних питань розвитку міста, повернення Ужгороду естетичного вигляду, притаманного лише нашому обласному центру шарму. Також є значні складності у соціальній сфері, екології. Чимало медичних закладів Ужгорода сьогодні не сучасною апаратурою, школи, вищі навчальні заклади – інформаційно-технічним обладнанням. Розв’язання таких та інших проблем потребує не тільки уваги окремих політиків, бізнесменів чи партій. Це проблеми спільні для влади і громади, а отже слід їх вирішувати також обопільно. Надзвичайно важливо зробити так, щоб відкритість влади була публічною і вона реалізовувала ті запити місцевих громад, які спрямовані на їх розвиток.

Хочу наголосити, що маю низку ідей щодо лобіювання на законодавчому рівні питання надання більшої самостійності місцевим громадам з відповідним правовим ступенем забезпечення можливостей для реального місцевого самоврядування. Багато проблем на місцях вже давно потребують вирішення як на загальнонаціональному, так і регіональному рівні, однак через неузгодженість правових норм для справжнього самоуправління місцеві громади в своїх бажаннях і діях є безсилими.

  • На завершення нашої розмови, що б Ви побажали ужгородцям у День народження міста?
  • Мрію про гарне, квітуче місто, з європейським обличчям у всьому. Тому бажаю Ужгороду та його жителям віри, надії, любові, впевненості та миру. Нехай Ужгород стане для кожного мешканця справжньою домівкою, де затишно, чисто, спокійно. Бажаю побачити Ужгород прикладом для інших українських міст, в якому влада іде назустріч місцевій громаді, де проблемні питання вирішуються за допомогою спільного розуміння пріоритетності розвитку. Хочу бачити на облаштованих європейських вуличках древнього Ужгорода усміхнених дітей і радісних батьків, впевнених у завтрашньому дні всіх – від молоді до літніх людей.

А ще бажаю ужгородцям чесних і відповідальних політиків, які не лайками та брутальними витівками, обманом та маніпуляціями намагаються ввести в оману своїх виборців, а своєю самовідданою працею, відкритістю та відвертістю підтверджують шанобливе ставлення до міста та кожного його жителя. Для мене велика честь бути представником такої поважної місцевої громади  в українському парламенті. Дай Боже всім, хто любить Ужгород, переймається його майбутнім,  щастя і здоров’я на МНОГАЯ ЛІТА!

Мар’яна  Рішко

 

27 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів