Що дасть Закон про люстрацію, який передбачає звільнення понад півмільйона держслужбовців?

Правозахисник Євген Захаров зазначив, що у жодній країні реформа правоохоронних органів не здійснювалася у спосіб повного оновлення кадрів, адже це неможливо та популістично.

 

Він пояснив, що найбільшою проблемою є те, що відповідно до закону "Про очищення влади" повинні бути звільнені практично всі державні службовці, що займали керівні посади останні роки, а в певних відомствах мова йде про тотальне звільнення працівників. 

"Насправді чисельність осіб, що потрапляють під дію закону сягає, за нашими попередніми оцінками, лише серед держслужбовців понад півмільйона осіб з числа керівників. До цієї кількості необхідно додати звільнений повний склад працівників органів внутрішніх справ, податкової міліції та майже всіх робітників прокуратури. Усі ці особи звільняються із забороною займати посади в органах влади протягом десяти років", - коментує директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Правозахисник вважає, що це явний популізм, бо неможливо знайти заміну усім цим людям. Закон не дає відповіді на питання, яка процедура заміщення цих осіб.

"У жодній країні реформа правоохоронних органів не здійснювалася у спосіб повного оновлення кадрів. Максимально, що робилося, це звільнялися працівники, і потім за певними критеріями частина з них знову поверталася на службу. Однак закон встановлює заборону на повернення на службу протягом десяти років", - говорить Євген Захаров.

На думку правозахисника, Президент Порошенко мав би ветувати закон через порушення процедури його ухвалення: "Було подано понад 400 зауважень, але 16 вересня проголосували за законопроект. При цьому депутати взагалі не мали тексту. Закон оприлюднили на сайті ВРУ більше, ніж за десять днів після його прийняття. Такими діями в Україні знищується парламентаризм. Було б справедливо, якби Президент ветував цей закон за порушення процедури".

 

30 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів