RBC daіly: Україна готова забути про Росію

“Нова військова доктрина України передбачає подальше зближення з НАТО, однак експерти вважають це політичним жестом і не побоюються ускладнення відносин з Росією”, - пише Антон Попов у статті "Україна готова забути про Росію", опублікованій 21 червня в російському виданні "RBC daіly".

 

На минулому тижні українські власті опублікували нову військову стратегію країни, схвалену президентом Леонідом Кучмою. Доктрина ма? оборонний характер, передбача? прискорене реформування армії і перехід на натівські організаційні стандарти. Російські військові експерти заздрять швидким темпам реформ в українській армії, хоча вважають повний перехід на контрактну основу невиправданим. Вони не побоюються переміщень убік НАТО, які декларуються у доктрині: на їхню думку, це лише відображення реального співробітництва між українськими і натівськими військовими. В іншому, вважають російські фахівці, прагнення в НАТО - лише політичний жест для "внутрішнього споживання". З ними погоджуються і представники України. На їхню думку, Україна поки безнадійно далека від НАТО. Більше того, українські політологи вважають, що тема зближення з північноатлантичним альянсом ста? все менш популярною серед населення країни.

На думку Михайла Погребинського, тема вступу України до НАТО ста? все менше популярною в Україні, і включення її в доктрину поясню?ться скоріше практичними міркуваннями. "У нас уже протягом низки років іде успішне співробітництво, - відзнача? пан Погребинський. - У тому числі здійсню?ться підтримка обороноздатності наших збройних сил з боку НАТО. Наприклад, усі місцеві навчання, проведені разом з частинами НАТО, фінансуються за рахунок НАТО". Що ж стосу?ться жителів України, то, за словами експерта, негативне ставлення до натівської тематики зараз явно доміну?. "Ця тема розділя? населення України. ? прихильників швидкого вступу до НАТО приблизно вдвічі менше, ніж противників, - каже Михайло Погребинський. - Тому ніяких дивідендів одержати від теми НАТО не можна, і реальні кандидати на президентську посаду цю тему зачіпати не будуть".

 

21 червня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів