Карпачова: Провина українських моряків в Іраку не була доведена

Уповноважений Верховної Ради з питань прав людини Ніна Карпачова заявила про те, що провина українських моряків судна "Навстар-1" не була доведена, передає Інтерфакс-Україна.

 

"Зараз розпочина?ться другий етап боротьби за звільнення наших моряків. На мою думку, оскільки я ознайомлена з документами, не доведена була їхня провина", - сказала омбудсмен у прямому ефірі "5-го каналу".

Ніна Карпачова повідомила, що Верховний Суд України або прийме цю справу у сво? провадження, або передасть його на розгляд в один з апеляційних судів.

У той же час, відзначила вона, документи справи вимагають негайного офіційного перекладу, оскільки переклад, зроблений посольством України в ?раку, треба доробити. При цьому Карпачова висловила подяку послу України в ?раку Анатолію Олійнику, який "дійсно багато зробив зі сво?ю командою, піклуючись про долю українських моряків".

Уповноважений з питань прав людини підкреслила, що будь-який суд, який розглядатиме цю справу, на її думку, "повинен дуже уважно вивчити всі матеріали ці?ї справи і розібратися, чи була доведена провина, чи була взагалі провина наших моряків у тому обвинуваченні дуже серйозному, яке було висунуто саме іракським судом".

Ніна Карпачова також відзначила, що спільна заява про передачу українських моряків з ?раку для відбування покарання в Україні "не ? міжнародним документом, міжнародно-правовим документом". "Це не угода, це намір про те, що українська сторона бере на себе зобов"язання про те, що моряки будуть відбувати покарання в Україні. Це намір", - підкреслила вона.

"Я думаю, що суд повинен розібратися і з цими намірам також, об"?ктивно, уповноважений (з питань прав людини, - ред.) буде їм у цьому допомагати, не втручаючись", - підсумувала омбудсмен.

 

21 червня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів