Все воєнне командування має сидіти на лаві підсудних через трагедію «Іловайського котла»

Керівництво Міноборони, Генштабу та АТО не уникли "Іловайського котла".

 

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук, коментуючи заяву головного військового прокурора Анатолія Матіоса щодо того, що першопричиною "іловайської трагедії" стало дезертирство 5-го батальйону "Прикарпаття".

"Не можна сказати, що Генпрокуратура щось перекручує чи бреше, але водночас — це напівправда. В цьому випадку, вона гірша, ніж взагалі відсутність розслідування. Так, випадки масового дезертирства були, про які каже Матіос. Вони, в тому числі, стали причиною "іловайської трагедії". Проте маємо говорити про відповідальність всього воєнного керівництва. Бо тільки тоді зможемо говорити, що зробили висновки з трагедії", - розповів воєнний експерт.

Він зазначив, що воєнне командування знало про можливість утворення котла.

"За нашою інформацією, командування АТО, керівництво Міноборони та Генштабу володіли інформацією, що цей котел може виникнути. Але нічого не зробили, щоб його уникнути. Тому, якщо робимо крайніми дезертирів, то фактично покриваємо винних людей великих зірках. На лаві підсудних чи перед слідчим повинні сидіти усі — починаючи від начальника Генерального штабу, міністра оборони і закінчуючи командирами підрозділів, які залишили позиції", - розповів він.

Тимчук підкреслив, що в "іловайській трагедії" крапки над "і" повинен поставити суд.

Зазначимо, що у Генпрокуратурі вважають, що 5-й батальйон територіальної оборони "Прикарпаття" скоїв злочин. Він став першопричиною серії подій, які спричинили трагедію під Іловайськом. Матіос заявив: "залишили місце несення служби, оголили фланг і поїхали через всю Україну зі штатною зброєю на шкільних автобусах".

Нагадаємо, що наприкінці серпня сили АТО потрапили в оточення. Вони просили про підмогу, але вона до них так і не дійшла. Точна кількість загиблих та поранених у "Іловайському котлі" невідома. Багато з військових потрапили у полон.

 

08 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів