Червоний Хрест не знайшов в Україні ознак війни з іншою державою

Комітет кваліфікував кризу на Донбасі як "неміжнародний збройний конфлікт".

 

Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) оцінив ситуацію в Україні як неміжнародний збройний конфлікт. Про це в інтерв'ю виданню Forbes повідомив глава делегації МКЧХ в Україні Мішель Массон.

Водночас в липні Червоний Хрест в конфіденційному порядку визначив конфлікт в Україні як війну.

"Згідно з міжнародним гуманітарним правом, є кілька класифікацій випадків насильства. Наразі ми оцінюємо ситуацію на Донбасі як неміжнародний збройний конфлікт. При такій класифікації протистояння на території конфлікту діє третя, спільна для всіх Женевських конвенцій стаття, і застосовуються інші норми МГП (міжнародного гуманітарного права - ред.). Сторони, залучені в конфлікт, зобов'язані поважати ці правила, - зазначив представник Комітету.

"До таких конфліктів відноситься, наприклад, конфлікт в Південній Америці в Колумбії." Сьогодні конфлікти неміжнародного характеру відбуваються в Лівії, Сирії, періодично трапляються в Ліберії", - пояснив Массон.

Він також розповів, що бюджет, яким володіє організація в Україні в період з квітня по грудень 2014 року, становить $12 млн. "Це узгоджена сума на сьогоднішній день, яка, можливо, збільшиться до кінця року. На 2015 рік сума бюджету перевищить 40 млн франків", - повідомив глава делегації. Він повідомив при цьому, що розмір бюджету МКЧХ залежить не від кваліфікації конфлікту, а від його гуманітарних наслідків та впливу на цивільне населення. "Неміжнародні збройні конфлікти можуть спричинити як кілька жертв, так і спровокувати загибель тисяч людей. Наша робота залежить від масштабів потреб постраждалих".

У Червоному Хресті наголошують, що працювати в Україні будуть ще довго, враховуючи ситуацію на сході. "З нашої практики ми знаємо, що коли трапляються такі події, як ті, що відбуваються на Донбасі, їхні відгомони чутні ще довго. В Югославії, через 20 років після завершення конфлікту, у Червоного Хреста все ще є робота ...", - зазначив Мішель Массон.

Зазначимо, що саме МКЧХ має право класифікувати військові конфлікти, визначаючи їхню категорію.

джерело

 

10 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів