На будинку Грабарів в Ужгороді урочисто відкрили меморіальну дошку (фото)

Урочисте відкриття меморіальної дошки на будинку, в якому жив і працював один із перших орнітологів Закарпаття Олександр Грабар, відбулось у вівторок, 14 жовтня.

 

Місію відкриття меморіальної дошки було доручено присутньому на заході Генконсулу Угорськлої республіки в Ужгороді Йожефу Бачкаї.

Спогадами про видатного вченого, який, народившись у Будапешті, затим до кінця своїх днів працював в Ужгородському обласному музеї, ділились присутні на заході митці, дослідники та краєзнавці. Серед іншого, зазначали, що інсталювати квіти на підвіконнях в Ужгороді вперше почав саме Олександр Грабар. 

Олександр Грабар був одним із перших орнітологів Закарпаття, чимало зробив для охорони птахів. Він займався вирощуванням рідкісних видів хижих птахів у неволі, опублікував зі цього питання кілька методик. У різного роду популярних статтях вчений доводив користь хижих птахів, закликав не стріляти їх і не руйнувати гнізд. Багато зробив вчений і для популяризації ідеї збереження природи як викладач гімназії і як працівник краєзнавчого музею.

В Ужгородському обласному музеї і понині зберігаються не тільки його мастерно виконані опудала, але і картини (вчений був родичем відомого радянського академіка живопису і діяча охорони пам'ятників культури І. Е. Грабаря)

Помер Олександр Грабар в 1959 р.

 

25 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів