Закарпатцям, які планують розлучитись

З прийняттям Закону України 27 липня 2010 року "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" зроблено впевнений крок щодо вдосконалення діючого законодавства України з питань сімейних відносин та наближення його до європейських стандартів.

 

Зміни, внесені до нормативного порядку розірвання шлюбу, безумовно відповідають інтересам громадян, оскільки істотно спрощують цей процес, а також вирішують питання реалізації всіма без виключення особами своїх особистих немайнових та майнових прав, пов'язаних зі шлюбом та сім'єю.

Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" не передбачається проведення державної реєстрації розірвання шлюбу на підставі рішення суду про розірвання шлюбу.

Рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, є остаточним документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу і позбавляє необхідності виконання громадянами зайвих процесуальних дій щодо реєстрації розірвання шлюбу та отримання відповідного свідоцтва.

У разі розірвання шлюбу в судовому порядку рішення суду, яке набрало законної сили, надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

Відмітка про розірвання шлюбу за рішенням суду в паспортах або паспортних документах осіб, шлюб між якими розірвано, робиться у разі їх звернення до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Водночас враховуючи дію законів у часі, Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" передбачено, що розірвання шлюбу, здійснене судом до 27 липня 2010 року, підлягає державній реєстрації в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Заступник начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану по м.Ужгороду реєстраційної служби Ужгородського міськрайонного

управління юстиції Адріана Микита

 

25 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів