Про діагностичні міфи та хірургічні реалії страшної хвороби закарпатців (відео)

В Ужгороді на науково-практичному семінарі «Ендометріоз. Діагностичні міфи та хірургічні реалії» медики області обговорили низку проблем пов’язаних із цією  патологією.

 

На ендометріоз хворіє кожна десята жінка, хоча за деякими джерелами ця цифра удвічі, а то і втричі  більша.

З доповіддю «Ендометріоз: сучасний погляд на проблему» виступив авторитетний вчений та лікар, проф. кафедри акушерства та гінекології Одеського державного медичного університету, Президент асоціації лікарів з малоінвазивних ендоскопічних і лазерних втручань Ігор ГЛАДЧУК. Знаково, що напередодні семінару він провів практичний майстер-клас для акушер-гінекологів м. Ужгорода, де під час малоінвазивних втручань було прооперовано двох пацієнток.   

На конференції детально обговорювалося питання поєднання як оперативного, так і  консервативного лікування хвороби. Адже, як правило, лікування ендометріозу – процес тривалий.  Існує кілька шляхів, спрямованих на усунення захворювання: гормональна терапія, імунокорекція, застосування протизапальних засобів і антиоксидантів, а також хірургічні операції, коли вогнища ендометріозу чітко локалізовані та нечисленні.

Фахівці-медики наголошували: в ефективному лікуванні ендометріозу найголовнішим моментом є своєчасна і правильна діагностика.

Характерною ознакою ендометріозу є сильні болі в нижній частині живота, також пацієнтки страждають на головний біль і запаморочення. Ендометріоз може вразити різні органи, оскільки  клітини ендометрію мають властивість імплантуватися і розвиватися в інших системах організму жінки: кішківнику, сечовому міхурі, і навіть кінцівках. Якщо жінка нічого не знає про своє захворювання, подібні болі можуть навести на думку про апендицит або іншій хірургічній патології. Також, ендометріоз може стати своєрідною «маскою» — в цьому випадку лікується все що завгодно, але тільки не сама причина.

Про ці та інші особливості у діагностуванні та лікуванні захворювання говорили на зібранні лікарі-гінекологи з усієї області.  

    Захворіти на ендометріоз може будь-яка жінка і тому  медики  вкотре  закликають не нехтувати профілактичними оглядами, адже будь-яке захворювання найлегше вилікувати на початкову етапі.  . 

 

Довідково:

Ендометріоз —патологія органів репродуктивної системи жінки, яка багатьма з них неправильно розцінюється як онкологічне захворювання, що призводить до значної психологічної травми. Насправді ж ендометріоз пухлиною не є, хоча й має деякі подібні з нею риси: здатність проростати в навколишні тканини, «метастазувати» в розташовані далеко від первинного вогнища органи. Однак клітини ендометрію при цьому абсолютно типові, не змінені; незалежний від організму ріст для них також не характерний — все це кардинально відрізняє ендометріоз від пухлин.

Усередині матки знаходиться слизова оболонка, утворена епітеліальної тканиною — ендометрій. У нормі він може бути присутнім тільки тут, а якщо через порушення, наприклад, гормонального балансу і імунітету, ендометрій починає поширюватися на інші внутрішні органи, виникає стан, який називається ендометріозом. Також причинами такого «неправильного поводження» ендометрія, безумовно, є схильність, передана по спадку;  високий рівень жіночих стероїдних гормонів в крові; відсутність вагітностей і пологів або , навпаки, часті аборти.

До 70% всіх жінок з ендометріозом страждають безпліддям.

 

Більш докладно див. у відеозвіті:

 

 

 

20 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів