Що ви знаєте про Карпатський біосферний заповідник?

7 фактів про Карпатський біосферний заповідник

 

1. Територія заповідника, що знаходиться у постійному користуванні, а це аж 31 тис. 977 га, поділена на чотири зони: заповідна – 15872 га, буферна – 9351 га, регульованого заповідного режиму – 2074 га та антропогенних ландшафтів – 4680 га.

2. Створений у 1968 році, з 1992 року входить до мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. Нині складається з восьми заповідних масивів: Чорногірського, Свидовецького, Марамороського, Кузійського, Угольсько-Широколужанського заповідних масивів, «Долини нарцисів», Ботанічних заказників «Чорна Гора» та «Юлівська Гора».

3. В заповіднику зафіксовано 64 види рослин і 72 види тварин, занесених до Червоної книги МСОП і Червоної книги України, а також до Європейського Червоного списку. Майже 90% території заповідника вкрито лісами – переважно пралісами. На території охороняється понад тисяча видів вищих судинних рослин, 66 видів ссавців, 193 види птахів, 9 видів плазунів, 13 видів земноводних, 23 види риб, понад 10 тисяч видів безхребетних тварин.

4. Заповідні масиви Карпатського біосферного заповідника розміщені на висотах від 180 до 2061 м над рівнем моря у західному, центральному та східному секторах Українських Карпат.

5. На території працює Музей екології гір та історії природокористування в Українських Карпатах. Його музейна експозиція складається з двох відділів: «Природа Карпат» та «Природокористування в Українських Карпатах».

6. 16 жовтня цього року проведено попередні перемовини щодо участі працівників Посольства США в Україні у залученні коштів для реалізації проектів обміну досвідом працівників біосферного заповідника з американськими колегами.

7. Найбільш цікавими та популярними серед відвідувачів є:

«Долина Нарцисів», єдине в Європі рівнинне місце, де росте нарцис вузьколистий;

КПП «Білий» (Чорногірський масив), де росте дуже стара ялиця, діаметр якої сягає 1,5 м;

Центр Європи – форелеве господарство;

Гори Близниці, на яких росте едельвейс та відкривається неймовірний вигляд на Свидовець, Чорногори, Горган;

Лісопарк до мінерального джерела, на території знаходиться єдиний в Україні Музей екології гір;

КПП «Кузій» – урочище Соколине Бердо – урочище Занога – КПП «Кузій».

7dniv.info

 

31 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів