На Закарпатті рак грудей став виліковний?

На Закарпатті триває місячник боротьби з раком молочної залози. Його мета – раннє виявлення передпухлинної патології і новоутворень грудної залози, покращення результатів лікування, активізація профілактичної роботи.

 

Зазвичай у цей період закарпатські онкологи активізовують просвітницьку роботу, Зокрема розповідають жінкам про необхідність регулярних профілактичних обстежень, методи профілактики раку молочної залози тощо. Досвідчені лікарі вкотре наголошують: виявлення онкопатології на ранніх стадіях, є запорукою цілковитого одужання у 95-98% випадків. Окрім цього, лікування хвороби на ранніх стадіях – менш травматичне й значно дешевше.

Щороку півсотні ужгородкам діагностують рак молочної залози! В рамках міжнародного місяця боротьби проти раку, який відзначають у всьому світі - медики закликають мешканок Закарпаття регулярно проходити профілактичні обстеження, адже рання діагностика може виявити рак молочної залози ще на ранній стадії. В обласному центрі понад півтисячі жінок хворіють на цю недугу. В Україні ж щороку реєструють понад 16 тисяч нових випадків раку грудей. Чи приділяють цій проблемі належну увагу закарпатські лікарі та мешканки обласного центру, дізнавалася кореспондент Ужгород.net.

В Україні живе понад 125 тисяч жінок з діагнозом рак молочної залози. З них майже п’ятсот проживає в Ужгороді. Медики кажуть – щороку реєструють нові випадки цієї недуги.  Серед пацієнтів не лише старші жінки, а й молодь. Лікарі зауважують, що протягом останніх років ужгородки стали частіше звертатися за профілактичною  консультацією фахівців.

Лікар-мамолог Ужгородської міської поліклініки Рімма Конар розповідає: «Зараз наші жінки почали більш активно звертатись до лікарів-мамологів, аніж, до прикладу, п’ять років тому. Часто проходять профілактичні огляди. Особливо активні працюючі групи населення: вчителі, та  ті жінки, котрі проходить медкомісії. Наше відділення профілактики дуже зацікавлене в тому,  аби вчасно виявити захворювання молочної залози. Адже в подальшому,  якщо говорити про лікування, то йдеться про значне заощадження коштів, коли ми виявляємо  захворювання молочної  залози на більш ранній стадії».

Ужгородка пані Вікторія переконана, що профілактичні заходи допоможуть попередити недугу. Протягом десяти років жінка раз на шість місяців  відвідує мамолога та проходить комплексне обстеження молочних залоз.  Вікторія розповідає: «У 2005 році в мене виникли проблеми зі здоров’ям. Відтоді  два рази на рік відвідую лікаря-мамолога. Записатись на прийом можна швидко й без проблем. Навіть  по телефону. Тут, в поліклініці черги не великі.  Пацієнти, котрі хочуть пройти обстеження, отримують компетентну консультацію та комплексний огляд молочних залоз.  А ще, в поліклініці можна зробити ультразвукове обстеження  молочних залоз. Про  результати лікарі одразу повідомляють. Хочу наголосити, що саме профілактика дуже важлива для кожної жінки».

Серед пацієнток, котрі звертаються по допомогу до ужгородських мамологів, мешканки Ужгородщини та інших районів краю.  Тут лікують доброякісні форми мастопатії та проводять обстеження за допомогою апарату ультразвукової діагностики та сучасного мамографу.

Зі слів Миколи Пайкоша, лікаря променевої діагностики  Ужгородської  міської  поліклініки, сучасний мамограф ужгородські медики  отримали завдяки меценатам з міста-побратима Корваліс. Фахівець каже: «За допомогою цієї апаратурі ми можемо обстежувати жінок, котрі проживають в Ужгороді та в інших районах краю. Проходити мамографію рекомендуємо  жінкам старшим сорока років. Пацієнтки молодшого віку мають змогу пройти обстеження  на  апараті ультразвукової діагностики».

Щодня рентгенівську мамографію проходить близько десяти пацієнтів. Протягом року їх – понад півтори тисячі. Зі слів медиків, у половині з них виявляють злоякісні утворення. Тому ужгородські мамологи наголошують: кожна жінка повинна вміти самостійно обстежувати молочні залози.  При  незначних підозрах  - негайно звертатися до лікарів.

Відтак  лікар-мамолог Ужгородської міської поліклініки Рімма Конар переконана: «Якщо жінка турбується про стан своїх молочних залоз, вона повинна, в першу чергу, раз на місяць, після критичних днів, сама оглядати молочні залози.  Якщо її щось турбує – необхідно поскаржитись гінекологу, терапевту, або ж,  звернутися безпосередньо до нас. Тут ми проведемо  ультразвукову діагностику, надамо консультацію, мамографічне обстеження. А при потребі - скеруємо до інших фахівців».

Лікарі найчастіше діагностують рак молочної залози жінкам віком від сорока до шістдесяти п’яти років. Через те, що темпи розвитку хвороби з кожним роком ростуть, медики закликають закарпаток не нехтувати своїм здоров’ям, а частіше проходити профілактичні огляди у лікарів. Адже систематичні обстеження допоможуть вберегтися від цієї недуги.

А ще мешканкам краю фахівці рекомендують  звернути увагу на харчування. Копченості, чай та кава містять речовини,  які  негативно впливають на стан молочної залози.

Мирослава Куруц для Ужгород.net

 

22 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів