Наскільки посилена кримінальна відповідальність за порушення виборчого законодавства?

Сьогодні набув чинності Закон України «Про внесення змін в Кримінальний кодекс України», прийнятий Верховною Радою України 14 жовтня цього року.

 

Законодавчий акт забезпечує додатковий захист виборчих прав громадян, посилює відповідальність за їх порушення, не допускає повтору негативних результатів у ході проведення наступних виборів і референдумів.

З метою впровадження міжнародної практики в національне законодавство внесено зміни до статей 157, 159-1 Кримінального кодексу України.

Так, за перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи  діяльності офіційного спостерігача посилено відповідальність до десяти років позбавлення волі. При цьому, з даної статті виключено відповідальність за підкуп, яка виокремлено кваліфікована у статті 160 КК України (підкуп виборця, учасника референдуму).

Також за порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії покарання у вигляді виправних робіт посилено з двох до п’яти років.

У новій редакції викладено статті 158, 158-1, 160 Кримінального кодексу України, а саме:

- стаття 158 передбачає відповідальність за надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікацію виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців.

- стаття 158-1 – за незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз.

- стаття 160 – за підкуп виборця, учасника референдуму.

Таким чином, введено кримінальну відповідальність за будь-яку спробу сфальшувати вибори в округах і вплинути на виборців.

Посилення кримінальної відповідальності є цілком необхідним, оскільки негативні явища, що мали місце під час проведення попередніх виборчих кампаній, перемогти іншими, більш лояльними правовими заходами, неможливо. Для цього і потрібно спільними зусиллями змінити зміст і характер самих суспільних відносин під час виборчого процесу, зауважуть у прокуратурі.

 

23 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів