Мешканці краю знову триматимуть в руках ключку

В Ужгород повернеться великий хокей

 

Закарпаття може дати поштовх на відновлення та початок нової сторінки цього виду спорту в Україні З настанням холодів починаємо згадувати зимові види спорту. В першу чергу – хокей. Цьогорічний сезон для головної хокейної команди краю, «Закарпатських ведмедів», буде особливим. Команда гратиме …в Словаччині. Виявляється, що ужгородців у ЗУХЛ цього сезону брати не хочуть. Тому довелося шукати інший варіант і заявлятися в Земплінську аматорську хокейну лігу, де закарпатці змагатимуться з іншими аматорськими командами зі Словаччини, а там цей вид спорту навіть на такому рівні значно вищий. Це радує, враховуючи, що хокей в Україні цього року, фактично, помер. Адже саме цей вид спорту постраждав чи не найбільше через події в Донецьку. У зв’язку з ними наша держава не матиме клубу в КХЛ, повноцінного чемпіонату, хорошої збірної, найкращої арени та чемпіонату світу в першому дивізіоні, який би суттєво підняв інтерес до хокею.

У Михайлівці та Гуменне 

Якщо не в Україні, то в Словаччині. Як і торік, керівництво Західноукраїнської аматорської хокейної ліги знову не домовилося провести повноцінний турнір. Тому «Закарпатським ведмедям» довелося шукати інші варіанти вгамувати свої хокейні амбіції. Ужгородцям пощастило географічно – команда подала заявку на участь у Земплінську хокейну аматорську лігу, що в Словаччині, де цей вид спорту шалено популярний. У цій лізі грають уже 9 аматорських колективів Східної Словаччини – з Сечовце, Земпліна, Михайлівців, Собранців, Сніни, Кошиць. Матчі цієї ліги проходять на двох аренах – у Михайлівцях та Гуменному. Там збудовані зручні європейські катки з трибунами на 3,5 – 4 тисячі глядачів. До речі, таких ліг у Словаччині декілька, тому не дивно, що цей вид спорту такий популярний.  «Закарпатські ведмеді» під керівництвом Андрія Максимовича перший матч проводили в Михайлівцях із клубом «Eagles» (Сечовце). Вже в першому періоді наші спортсмени двічі вразили ворота суперника – гостро зіграв на п’ятачку Олександр Князєв із передач Віталія Чобаля та Андрія Максимовича. У другому відрізку часу словацькі хокеїсти налагодили командну гру й змусили воротаря «ведмедів» Миколу Щор­са помилятися. Перед завершальним періодом рахунок на табло був 4:2 на користь господарів майданчика. На початку третьої п’ятнадцятихвилинки Михайло Саух втік від захисників і скоротив розрив у рахунку до мінімуму. Однак дотиснути суперника команда не змогла, натомість через помилки в обороні пропустила ще дві шайби. Остаточний результат матчу – 6:3 на користь команди з Сечовце. Андрій Максимович пояснив: відсутність командних дій і зайве захоплення гравців індивідуальною грою стали причиною цієї поразки. Також позначилася й відсутність практики – в Ужгороді грати ще ніде.

Битва Ужгорода та Мукачева 

А розпочнеться ця «практика» орієнтовно за місяць. Саме тоді великий хокей має повернутися в Ужгород. Як розповів Андрій Максимович, цього року Федерація хокею області планує провести традиційний чемпіонат краю. Зокрема в першості області знову змагатимуться за титул 4 команди з Ужгорода («Ужгородські вовки», «Шахтарський барс», «Спартак-46» та «Синевир») і одна команда з Мукачева. Ігри також традиційно пройдуть на катку «Ice land» біля «Дастору». Декілька матчів зіграють і в Мукачеві. Планують також провести товариський турнір за участі команд із інших регіонів. Якщо, звісно, дозволить погода. А ось проведення аматорського кубка, який колись завоювали «Ведмеді», – також під питанням.  Те, що хокей в Ужгороді продовжує не тільки існувати, а й розвиватися, – тільки радує. Наразі в Україні цей вид спорту вмирає, і значним каталізатором стали військові дії в Донецьку. Фактично, зник головний хокейний колектив країни ХК «Донбас», який захищав честь України в другій за силою хокейній лізі світу – КХЛ. Знищили терористи ДНР і найкращу хокейну арену країни в Донецьку, де наступного року мав бути чемпіонат світу в першому дивізіоні. Зрозуміло, що кращі гравці та тренери з України вже повтікали, адже тут зникають навіть напіваматорські команди. Словом, справи погані. Проте саме розвиток хокею в таких регіонах, як Закарпаття, дає шанс на відновлення та початок нової сторінки цього виду спорту. Тим більше, що в 2014-му ужгородські хокеїсти стануть ще сильнішими – досвід гри в такій хокейній країні, як Словаччина, не пройде дарма.

Закарпатська правда

 

25 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів