«Прихований» електорат сильно вплине на підсумки виборів-2014 - політолог

Частина виборців проголосує за партії, які зараз публічно засуджуються, вважає Кость Бондаренко.

 

Результати позачергових виборів до Верховної Ради будуть відрізнятися від даних, озвучених соціологами напередодні голосування. Різницю складе "прихований" електорат, який мають ті чи інші політичні сили, заявив політолог Кость Бондаренко, коментуючи дані Політологічного прогнозу результатів голосування Інституту української політики, пише Сегодня
Експерт зазначив, що прогноз враховує як дані електоральних опитувань, які оголошувалися аж до 24 жовтня, так і цілу низку політичних факторів та обставин, які вплинуть на результати виборів.  "Серед таких факторів - загроза зриву голосування в окремих округах Донбасу, участь-неучасть у голосуванні вимушених переселенців, участь-неучасть у голосуванні громадян, які зараз перебувають на території, контрольованій бойовиками", - зазначив Бондаренко. 
 Політолог наголосив, що при прогнозі результатів виборів необхідно враховувати прихований електорат партій, "які сьогодні публічно засуджуються, і підтримувати які вважається поганим тоном". 
 За оцінками різних соціологічних служб, частка громадян, які братимуть участь у голосуванні, але ще не визначилася з електоральним вибором, коливається від 15% до 25%. Причому більшість з них проживають у південних і східних регіонах України, особливо на Донбасі.
Враховуючи дані опитувань населення, а також попередню практику голосування на парламентських виборах, явка виборців складе близько 60%, говориться в прогнозі Інституту української політики. Слід очікувати, що найбільш активними будуть виборці західних областей, а найменш активно голосуватимуть жителі півдня та Києва. Швидше за все, низькою буде електоральна активність на Донбасі. 
 Можна прогнозувати, що 5% бар'єр, напевно, подолають шість партій: Блок Петра Порошенка, Радикальна Партія Олега Ляшка, Народний фронт, Опозиційний блок, Батьківщина і Самопоміч. "Лідером електорального рейтингу є Блок Петра Порошенка. Можна прогнозувати, що він отримає від 26% до 28% голосів. Наступними за підсумками голосування будуть Радикальна Партія Олега Ляшка, Партія Народний фронт і Опозиційний блок. Кожна з цих партій може отримати від 9 до 12% голосів. Тут необхідно враховувати наявність прихованого електорату, критично налаштованого щодо влади. Ці виборці можуть дати додаткові голоси опозиції. Також долають 5% бар'єр ВО Батьківщина і Самопоміч. Кожна з цих партій може отримати від 7% до 9% голосів", - заявив Бондаренко. 
 Крім зазначених шести партій, подолати 5% бар'єр, на його думку, можуть ще одна або дві партії.  "Якщо взяти до уваги результати останніх опитувань, від 4% до 5% можуть набрати Партія Сергія Тігіпка Сильна Україна, Політична партія Громадянська позиція і Комуністична партія України.
Отже, зазначені партії зберігають певні шанси потрапити до парламенту. Однак кому саме це вдасться - одна інтриг нинішніх виборів", - наголосив експерт. 
 Він додав, що сумнівається в здатності ВО Свобода набрати більше 4% голосів виборців. Всі інші партії отримають менше 2% у кожному окремому випадку.

 

25 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів