Закарпатські студенти вдалися до театралізованої вистави, аби донести малечі основні правила гігієни

На Закарпатті лише дві дитини зі ста не мають проблем із зубами.  Фахівці стверджують: наразі у 98% малечі краю зуби уражені карієсом.

 

У рамках програми «Здорова усмішка дітей Закарпаття» студенти стоматологічного факультету УжНУ вчили ужгородських школярів, як правильно доглядати за ротовою порожниною.

Адже більшість найпоширеніших захворювань зубів виникають ще в ранньому віці. Майбутні лікарі завітали до учнів авторського навчально-виховного комплексу в Ужгороді та провели майстер-клас  щодо правильного догляду за зубами.  

Студенти стоматологічного факультету УжНУ розпочали в навчальних закладах та садочках Ужгорода інформаційно-профілактичну роботу, з метою зниження рівня захворюваності зубів серед дітей. Майбутні лікарі розповіли малечі  про основні правила гігієни ротової порожнини  та вчергове наголосили –  запорука здорової усмішки: щоденний та правильний догляд за зубами.

Артур Лях, студент стоматологічного  факультеті УжНУ розповідає: «Дітям потрібно показати як правильно чистити зуби, адже будь-який патологічний процес в ротовій порожнині починається із неправильного чищення зубів. Якщо діти вмітимуть правильно доглядати за зубами, відповідно – менше хворітимуть на те чи інше захворювання. Тож наша акція присвячена саме правилам гігієни».

Студенти підготували для школярів театралізовану виставу. Дітям ще раз нагадали  про небезпеку карієсу,  причини виникнення та наслідки цього захворювання. Засвоєні знання та правила учні закріпили під час ігор та конкурсів. А ще у рамках акції школярам провели майстер-клас на моделях зубів та продемонстрували  правильність основних гігієнічних навичок. Малеча каже, що такі акції  підвищують рівень знань про важливість догляду за ротовою порожниною. 

Учениця Ужгородського  АНВК  № 2 Вікторія  Федьо зізнається: «Це дуже цікаво побачити як насправді потрібно чистити зуби. Тут нам продемонстрували основні правила гігієни, про які досі більшість дітей, напевно, не знали. Для себе я дізналася що не треба їсти багато солодощів, адже від цукерок та шоколаду зуби псуються. А я хочу аби мої зуби були міцні та білосніжні».

Майбутні стоматологи переконані, що подібні заходи дуже ефективні. Адже в процесі гри діти краще сприймають та засвоюють  потрібну інформацію. 

Так, за словами Вікторії  Сатінової, студентки  стоматологічного  факультету  УжНУ, цю акцію активно підтримали всі студенти, котрі взяли участь у постановці. Дівчина вважає: «Під час вистави не тільки ми отримали задоволення, а й сама малеча. Я помітила, що діти з цікавістю спостерігали за всім, що відбувалося на сцені. Гадаю, їм сподобалося те, що ми підготували. Хоч ми довго писали сценарій, готувалися та проводили репетиції, але, це того варте. Дуже сподіваюся, все, що тут сьогодні відбувалося - піде лише на користь учням та їхнім батькам». 

Профілактичну роботу зі школярами Ужгорода проводять у рамках програми «Здорова усмішка дітей Закарпаття».  Її планують продовжити і в інших навчальних закладах та садочках обласного центру.

Оксана  Клітинська, обласний  дитячий  стоматолог розповідає: «Зараз ця програма працює як одна із складових навчальної програми студентів і лікарів - інтернів. Ця акція -  результат ініціативи студентів стоматологічного факультету, котрим вдалося зацікавити малечу. Я гадаю, вони виконали це завдання на відмінно. І вважаю, що ефект від заходу теж буде».   

А ще лікарі наголошують: карієс – найпоширеніше захворювання зубів серед  малечі Закарпаття. Зі слів медиків, у дев’яносто восьми дітей зі ста  стан здоров’я зубів - невтішний. Основні причини  ураження зубів карієсом – неправильне чищення та поганий догляд за ротовою порожниною.

Мирослава Куруц для Ужгород.net

 

30 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів