12 краян отруїлися гливами, зібраних поблизу Худльова, що на Ужгородщині

Як повідомила головний спеціаліст санітарно-гігієнічного відділу Головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області Світла ГІБА цього року 17 наших краян отруїлися грибами.  

 

Причому всі 16  пацієнтів  - мешканці Ужгородського району (ще один потерпілий – з Берегівщини), які вживали пластинчаті отруйні гриби.  У потерпілих внаслідок отруєння здебільшого спостерігався стан середньої важкості .

Аналіз випадків отруєнь дикорослими грибами в області з року в рік   свідчить, що люди вживають пластинчасті отруйні гриби, які помилково сприймають за їстівні. Наприклад такі як печериці, сироїжки, опеньки, парасольки. У 2014 році 12 осіб потерпіло через вживання глив, зібраних в околицях села Худльово.

Довідково: Кількість випадків отруєнь грибами пов'язана, в першу чергу, з погодними умовами, сприятливими або несприятливими для зростання грибів: зазвичай чим їх менше, тим нижчий показник отруєнь. Однак, у 2012-2013 роках, незважаючи на високу «урожайність» грибів, зафіксовано найменшу кількість отруєнь за останні п’ять років.

За останні п’ять років найбільша кількість отруєнь відмічалась в Ужгородському районі – потерпіло 30 осіб, з яких 1 дитина, в Берегівському та Хустському – по 5 осіб, в Іршавському та Тячівському районах – по 4 особи, в Мукачівському районі – 3 особи.  У Виноградівському, Великоберезнянському, Свалявському та Рахівському районах за вказаний період не зареєстровано жодного випадку отруєння. В інших районах постраждало від 1 до 2 осіб.

Основними причинами виникнення отруєнь були:

1. Необізнаність населення з правилами збирання та зберігання грибів.

2. Порушення технології приготування грибних страв.

3. Одночасне споживання великої кількості грибної страви, або переважання цих страв в раціоні людини протягом однієї доби.

4. Вживання грибних страв дітьми.

5. Пізнє звернення по медичну допомогу, самолікування.        

Про ситуацію щодо отруєнь населення грибами територіальні заклади державної санепідслужби постійно інформують місцеві органи влади. Щороку це питання розглядається комісіями з питань ТЕБ та НС при районних державних адміністраціях.

 

31 жовтня 2014р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів