Футбольна команда «Динамо» Ужгород вже в 1947 році стала переможцем кубка Української республіканської організації

31 жовтня відзначається 90-та річниця утворення фізкультурно–спортивного товариства «Динамо» України - найстарішого громадського об’єднання на Україні.

 

Про історію та сучасні досягнення закарпатських «динамівців» розповідає заступник голови Закарпатської обласної організації ФСТ «Динамо Україна» Михайло ПАНТЬО.

«Динамо» в Україні є флагманом серед спортивних товариств. Воно об’єднує колективи фізичної культури і спорту працівників правоохоронних органів та членів їх сімей, сприяє в фізичній та професійній підготовці правоохоронців. Водночас займається також підготовкою спортсменів як з олімпійських, так і з професійно-прикладних видів спорту.

Спортсмени–динамівці внесли значний вклад у становлення й розвиток фізичної культури та спорту в області, неодноразово досягали успіхів на змаганнях, ставали на них переможцями та призерами з різних видів спорту.

Футбольна команда «Динамо» Ужгород вже в 1947 році стала переможцем кубка Української республіканської організації «Динамо», а в 1949 році зайняла 3-те місце в першості УРСР з  футболу. Динамівські футболісти Мукачева в 1950 році перемогли в першості УРСР, а в 1951 році здобули 3-те місце. Збірні футбольні колективи динамівців Закарпаття в 1951 та 1952 роках перемогли на республіканських кубкових футбольних турнірах, які проводило МВС УРСР.

Не менш популярним в динамівських колективах фізкультури став і волейбол. Три роки поспіль, з 1956 по 1959 роки, динамівська збірна команда області з волейболу здобувала перемоги та посідала перші місця в чемпіонатах Української республіканської організації «Динамо» України, а в 1958 році представляє республіканську організацію на Всерадянському чемпіонаті «Динамо». На цих змаганнях наші спортсмени поступились тільки команді з Москви. В цьому ж 1958 р. закарпатські волейболісти здобули перемогу в Спартакіаді республіканської організації «Динамо». На протязі багатьох років динамівські волейболісти успішно виступали на республіканських та всерадянських змаганнях.

Профілюючим видом спорту в обласній організації стало фехтування. В цьому виді спорту досягнуто неабияких успіхів. Яскравим прикладом є блискучі виступи Почесного майстра спорту СРСР з фехтування Поліни Ковач, переможниці Спартакіади УРСР в 1963 році, дворазового переможця Кубку УРСР з фехтування в 1964 та 1967 роках, срібного призера чемпіонату УРСР в 1963 році, яка також неодноразово приймала участь в чемпіонатах міжнародного рівня.

Наступною видатною фехтувальницею стала Вікторія Титова – найуспішніша із закарпатських фехтувальниць, яка ще в юнацькому віці  двічі виходила у фінал чемпіонату СРСР серед юнаків, в подальшому була дворазова чемпіонка УРСР серед дівчат, призером чемпіонату республіки серед юніорів, чемпіонкою центральної ради «Динамо», учасницею Олімпійських ігор у Барселоні.

В історію товариства «Динамо» області внесли вагомий вклад і стрілки з лука. Перша сторінка якої належить першому в історії спорту на Закарпатті майстру спорту міжнародного класу Андріані Дудинській, срібному призеру чемпіонату СРСР в 1967 році, члену збірної команди СРСР в період з 1967 по 1979 роки, неодноразовій учасниці міжнародних змагань.

Діючий тренерський склад Закарпатської обласної організації ФСТ «Динамо» виховує сьогоднішніх молодих спортсменів зі сподіваннями на те, що здобутки юних динамівців стануть гідним продовженням славних перемог ветеранів «Динамо».

Серед видатних спортсменів–динамівців: стрільба з лука – Марія Дуркота, Кароль Ставицький, Іван Крук, Світлана Олексін, Ігор Тушканов, Ізольда Ковачич, Нестор Шуфрич, Дмитро Понамарчук, Світлана Коваль, Марія Куриляк; легка атлетика Григорій Пластинін, Олена Пластиніна, Герман Ізергін; фехтування Олег Сотніков, Ірина Рибська, Лілія Рибалова, Олександр Калі, Ірина Решетар, Степан Дикун, Сергій Горецький.

Закарпатська обласна організація ФСТ «Динамо» України постійно підтримує зв’язки з країнами Карпатського Єврорегіону. Динамівці беруть участь у змаганнях в Словаччині, Угорщині, Польщі, Румунії. Спортсмени цих держав також приймають участь у змаганнях на території Закарпатської області як в розрізі правоохоронних структур, так і в змаганнях товариства. Прикладом такої співпраці є змагання країн Карпатського регіону з фехтування, присвячене пам’яті заслуженого тренера з фехтування В.Герея. В змаганнях беруть участь збірні команди Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії, Болгарії. Набирає обертів міжнародний турнір з художньої гімнастики, який проводиться щорічно і кількість країн-учасників  якого постійно зростає.

Традиційними стають змагання з міні-футболу серед прикордонників Закарпаття, Угорщини та Словаччини. Ідентичні змагання проводять також серед  митників  та міліції.

Обласна організація успішно співпрацює з управлінням у справах молоді та спорту Закарпатської ОДА, з відповідними федераціями та відділеннями професійної підготовки правоохоронних структур.

Основні види олімпійських, неолімпійських та професійно-прикладних видів спорту постійно включаються в щорічні спартакіади серед правоохоронців області, святкування професійних свят правоохоронних органів.

Чемпіонами світу та Європи, рекордсменами з пауерліфтингу неодноразово ставали Сергій Олеоленко, Андрій Яремус, Єлизавета Бан. На зимовій Олімпіаді у м.Ванкувер (Канада)  виступала закарпатська динамівка гірськолижниця  Анастасія Скрябіна, а у м.Сочі (Росія) – сноубордистка Анна-Марія Чундак.

Відповідну роботу по підготовці спортивного резерву проводить ДЮСШ обласної організації. Так, в секції по фехтуванню підготовлені члени збірної команди України Анатолій Герей та Катерина Блохіна, а секція греко-римської боротьби успішно розвивається завдяки тренеру–ентузіасту В. Варзі, який за короткий час підготував одного майстра спорту та одного спортсмена у резерв  збірної команди України.

Продовжують радувати своїми перемогами на всеукраїнських та міжнародних змаганнях член збірної України, гордість спортивного Закарпаття фехтувальник Анатолій Герей, легкоатлет Роман Романенко, гірськолижниця Анна-Марія Чундак. Набирає обертів майстерності Іван-Сергій Горецький, Влада Харькова, сестри Рапинець Аліна і Кристина, Ангеліна Цімболинець, Артем Матевосов  - члени та кандидати в члени  молодіжної збірної  України.

Президія Закарпатської обласної організації ФСТ «Динамо» України вітає з професійним святом всіх спортсменів, які продовжують виступати під динамівськими прапорами. Особлива шана та подяка ветеранам динамівського руху на Закарпатті.

 

СЗГ УМВС України в Закарпатській області

 

 

 

31 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів