Закарпатські лікарі закликають краян частіше здавати кров, бо «це навіть корисно для здоров’я»

Ужгородські міліціонери долучилися до Всеукраїнської благодійної акції під назвою «Ми з тобою однієї крові». Вона направлена на допомогу пораненим бійцям, котрі постраждали у зоні проведення АТО. Більше десяти правоохоронців здали донорську кров для військовослужбовців.

 

В обласній станції переливання крові наголошують, що акцію вже підтримали працівники різних підприємств та відомств краю. Утім, самі закарпатці не надто активно долучаються до здачі крові. Працівники закладу закликають краян підтримати доброчинне починання, адже донорської крові вкрай не вистачає ані хворим, ані пораненим. Дефіцитними залишаються рідкісні групи крові, а це 4 плюс та всі груп резус-мінус. 

Як закарпатці долучаються до Всеукраїнської акції «Ми з тобою однієї крові» і не лише задля пропаганди донорства, а й для здорового способу життя, дізнавалася кореспондент Ужгород.net.

В Ужгороді благодійний захід підтримали  працівники підприємств та різних організацій. До донорського руху долучилися й ужгородські правоохоронці.

Так, більше десяти міліціонерів  виявили бажання здати кров  для поранених бійців. Володимир  Кувик, заступник  начальника  Ужгородського  міськвідділу  міліції розповідає: «Долучитися до акції нам запропонувало наше керівництво. Працівники ж добровільно погодилися взяти участь у благодійній справі. Більшість наших правоохоронців не вперше здають кров, до цього вони неодноразово були донорами та допомагали пораненим військовим на Сході країни. На жаль, зараз така ситуація в державі, яка спонукає кожного громадянина не залишатися осторонь, а ще більше долучатися до благодійності».

В зоні проведення АТО перебувають і закарпатські правоохоронці. На щастя, їм допомога донорів не потрібна. Працівники міліції зізнаються, що не можуть залишатися осторонь подій на Сході, адже саме там постраждало чимало наших військовослужбовців. А ще правоохоронці  кажуть, що участь у благодійній акції - це найменше що можуть зробити для поранених захисників. Тож на ініціативу допомогти та підтримати бійців відгукнулися одразу.

Правоохоронці переконані, що їхня кров допоможе врятувати чиєсь життя. Так, Євгенія Лешко, учасниця акції каже: «Коли почула про те, що ми можемо здати кров для поранених військових, навіть не замислювалася над тим, чи робити це. У військових госпіталях перебувають сотні солдат, стан здоров’я котрих – далеко не втішний. Можливо, моя кров комусь допоможе піти на поправку. Я в це дуже вірю».

Донорську кров потребують чимало військовослужбовців, котрі проходять лікування в медичних закладах.  А ще її вкрай не вистачає хворим закарпатцям. Працівники обласної станції переливання крові наголошують, що  донорську кров, яку зібрали під час акції, використають на виготовлення ліків, частина піде на потреби недужих.

Завідувачка донорським відділенням Закарпатської обласної  станції  переливання крові Марія  Фантич  розповідає: «Ми виготовляємо з цієї крові препарати, до прикладу, альбумін, який має довгий термін придатності, і його ми можемо в будь-яку хвилину відправити туди, де  найбільше його потребують. А ще донорська кров неодмінно піде на потреби важкохворих закарпатців. До прикладу, вона необхідна військовим, які лікуються в нас на Закарпатті, породіллям, та хворим дітям. Ми закликаємо людей частіше здавати кров, адже це навіть корисно для здоров’я. Хочеться, аби закарпатці ставали донорами не лише під час акцій, а систематично приходили в обласну станцію переливання крові».

Зі слів медиків, у Європі кожна здорова людина два рази на рік стає донором. Утім, на Закарпатті  останнім часом донорська активність значно знизилася. Фахівці скаржаться на дефіцит крові рідкісних груп, а це 4 плюс та резус-мінус всіх груп.

Мирослава Куруц для Ужгород.net

 

 

31 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів