Приїхав зі Сходу? Біжи по гроші, але дуже «не розганяйся»!

Тимчасові біженці, які масово ринули оформляти соціальну допомогу, мають збавити обороти.

 

Нагадаємо, мова йде про виплату щомісячно 442 і 884 грн. - працюючим і непрацездатним відповідно. Але закон, згідно з яким переселенці зі сходу України і Криму мають право на отримання державної виплати, передбачає обмеження, за якими тимчасові біженці не можуть претендувати на матеріальну допомогу.

Зокрема, при зверненні до органів соціального захисту, переселенець має вказати відомості про майно і транспортні засоби. Відповідно, ці дані перевіряє соціальний інспектор, подаючи запити до інших органів державної влади. Відтак, якщо людина має нерухоме майно за межами Луганської і Донецької областей, а також півострова, соціальна допомога не призначається.

Як пояснюють в управлінні соціального захисту міста Ужгород, матеріальна допомога нараховується переселенцям, саме на проживання. Відтак, заможним біженцям, які мають кілька автомобілів і депозитні рахунки, соціальна виплата не передбачена, пояснює Андріана Сушко, начальник управління праці та соціального  захисту населення в м. Ужгород: «У заяві, що подається до органу соціального захисту потрібно вказати дані про майно і транспортні засоби, які є у володінні кожного члена сім’ї. Відповідно до таких відомостей є обмеження щодо призначення соціальної допомоги. Не можуть претендувати на виплату переселенці, які мають нерухоме майно за межами проведення АТО. Якщо людина має два транспортні засоби, допомога також не може бути призначена. Але, навіть тут є деякі винятки. До прикладу, якщо автомобіль був придбаний на пільгових умовах (в обслуговування інваліду чи ветерану війни), в обчисленні його не враховуватимуть. Не братимуть до уваги й автівки вітчизняного виробництва, яким 10 і більше років; 15 років, якщо це іноземне авто. Ще одне обмеження – наявність депозитних коштів, які не мають перевищувати 10-кратний розмір прожиткового мінімуму. Думаю, насправді таких випадків буде небагато, тож на кількість отримувачів виплати суттєво не вплине».

Євгенія Фанта для Ужгород.net

 

 

31 жовтня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів