Нардеп із Закарпаття звинуватив владу в геноциді і сепаратизмі

Рішення РНБО про економічну блокаду Донбасу є геноцидом.

 

Про це в коментарі «Дзеркалу тижня» заявив нардеп багатьох скликань, учасник перших засідань контактної групи з врегулювання кризи на Донбасі, Нестор Шуфрич, член «Опозиційного блоку». «…Я твердо упевнений, що рішення РНБО про фактично економічну й соціальну блокаду територій, підконтрольних «ЛНР» і «ДНР», — це рішення помилкове, нелюдське, яке має ознаки геноциду», - сказав «опозиціонер».

За його словами, лише в Донецьку проживає 270 тисяч пенсіонерів. «Понад 50 тисяч виїхали за зону АТО, але 220 тисяч залишилися. З них 30 тисяч так званих лежачих хворих, яких перевезти нереально й нікуди. І всіх цих людей сьогодні влада позбавила можливості отримати будь-які кошти — і з рахунків за вкладами, і з пенсійних рахунків, а отже прирекла їх на голод», - вважає Шуфрич.

Також нардеп, який родом із багатонаціонального Закарпаття, звинуватив владу в сепаратизмі. «За таке рішення владу треба притягти до відповідальності за сепаратизм, тому що своїми діями вона стимулює створення локальної, в рамках «ДНР» і «ЛНР», фінансово-банківської системи й системи пенсійного забезпечення. Як це вже має місце зі школами, які частково почали працювати всупереч забороні центру. І ми не маємо права забувати, що місто Донецьк за 9 місяців цього року перерахувало у Пенсійний фонд України 4 млрд 748 млн грн єдиного соціального збору, а отримало на виплату пенсій 4 млрд 112 млн грн. І сьогодні Донецьк на 89% виконав свої зобов'язання за дохідною частиною бюджету — і це в умовах воєнного протистояння», - заявив екс-переговорник контактної групи з врегулювання кризи на Донбасі.

При цьому він наголосив, що готовий разом з одіозним українським політиком і кумом президента РФ Володимира Путіна Віктором Медведчуком відновити свою участь в контактній групі. «Враховуючи ситуацію, що склалася, було б доцільно залучити до переговорного процесу нашу з Медведчуком групу, яка показала свою ефективність у червні, забезпечивши саму можливість переговорів тристоронньої контактної групи з представниками « ДНР» і «ЛНР», що в результаті привело до укладання Мінських угод. Віктор Медведчук це, напевно, єдиний українець, який, подобається це комусь чи ні, може говорити особисто з Порошенком, Путіним, з керівниками «ДНР» і «ЛНР», - заявив Шуфрич.

Він також вважає, що влада повинна вести прямі перемовини з терористами, але зазначив, що вона не робить цього «з іміджевих міркувань».

Раніше Шуфрич заявив, що він з Медведчуком після продовження активної фази АТО офіційно у процесі переговорів контактної групи участі не бере.

4 листопада Рада національної безпеки і оборони (РНБО) ухвалила рішення «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях», яке 14 листопада ввів у дію своїм указом президент Петро Порошенко.

Серед іншого, у цих рішеннях йдеться про те, що в тижневий термін всі держустанови на захоплених бойовиками територіях припиняють роботу. Самі ж органи влади та їх співробітники переводяться на підконтрольну владі територію України. Упродовж місяця Нацбанк повинен припинити обслуговування всіх рахунків на Донбасі. Фактично райони, якими керують «уряди» народних республік, позбавляють будь-якого бюджетного фінансування, в тому числі виплат дотацій, зарплат бюджетним організаціям, соціальних платежів і так далі.

Ці рішення у ЗМІ вже назвали «фінансовою блокадою Донбасу».

 

23 листопада 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів