Ромська громада змушена своїми силами утеплювати школу (фото)

Кілька років тому в Ужгороді була програма встановлення фасадних вікон для всіх шкіл міста. На жаль, черга до цієїї школи не дійшла

 

Минулого тижня ромська громадська організація «Романі Яг» почала роботу в Ужгородській ЗОШ № 13 із встановлення вакуумних вікон. Цей процес є другим етапом у проекті, фінансованого Міжнародним фондом «Відродження».

Коротка історична довідка. Мікрорайон Радванка, колись приміське село відоме принаймні з 1427 року як Radvancz. До старовинних пам’яток Радванки належить і колишній дворянський будинок-садиба сім’ї Дєндєші. Будівля ХVІІ ст., в якій у 1620 році народився угорський поет Іштван Дєндєші, пізніше була оновлена і дещо реконструйована. У 1908 році ужгородським літературним товариством ім. Іштвана Дєндєші на фасаді будинку була встановлена меморіальна дошка. Сьогодні на будівлі все ще є охоронна дошка УРСР, яка повідомляє, що це пам’ятка архітектури - будинок лісництва ХVIII ст., що вона охороняється державою і її пошкодження карається законом. Сьогодні це будинок гостро потребує капітального ремонту.

Навпроти садиби Дєндєші розташована колишня початкова школа села, збудована десь на початку ХХ ст., а точніше, за словами директора Ужгородської ЗОШ № 13 Мар’яни Савко десь у 1903 році.

Пізніше ця школа в період Чехо-Словаччини стала горожанською, яка давала середню освіту своїм випускникам. З приходом радянської влади цей навчальний заклад був Радванською середньою школою. В середині 50-х років ХХ ст. на території Радванки по вулиці Дворжака була побудована двоповерхова середня школа № 22, нині це Ужгородська ЗОШ № 7.

Старе приміщення бувшої «горожанки» було віддано для навчання ромських дітей. З того часу в школі не проводився капітальний ремонт, а тільки санітарно-гігієнічний.

Ось що говорить Єлизавета Дюгов, мама п’ятьох дітей: «Сьогодні в цій школі навчається двоє моїх діток – Олександр і Сніжанка. Тому я дуже рада, що в цій школі хоча би вікна, які дивляться на вулицю, будуть нові і гарні. А діткам буде тепло і приємно навчатись у школі».

Аладар Адам, голова культурно-просвітнього товариства «Романі Яг»: «Нас надзвичайно хвилює поганий матеріальний стан цієї школи. І тому наша організація взялася за благородну справу. Сьогодні ми тільки розпочали встановлювати вікна. Це ми змушені робити в той час, коли в школі нема навчального процесу – після обіду в п’ятницю. Так ми будемо потроху робити заміну вікон у кілька етапів».

Мирон Барч, приватний підприємець компанії «Ойто+»: «Ми з великим задоволенням встановлюємо ці вікна. Коли ми демонтовували старі дерев’яні вікна, ми з’ясували цікаву техніку будівництва того часу. Єдине що ми побачили, що кожне вікно має невеликі відхилення у розмірах». Допомагав Мирону у встановленні вікон майстер Олександр Ребреш.

Встановлення вікон велося під контролем директора школи Мар’яни Савко: «Кілька років тому в Ужгороді була програма встановлення фасадних вікон для всіх шкіл міста. На жаль, черга до нашої школи не дійшла. Тому ми вдячні Міжнародному фонду «Відродження» за фінансову підтримку громадської організації «Романі Яг» в особі її голови Аладара Адама за встановлення теплозберігаючих вікон».

Євгенія Навроцька

 

28 листопада 2014р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів