Закарпатські «енергетики» розповіли про схеми викриття любителів «халяви»

ПАТ «Закарпаттяобленерго» попереджає: штрафи за крадіжки електроенергії перевищують сумнівну економію в сотні разів 

 

Керівництво товариство просить споживачів економити законними способами

 

Щодня по області працівники ПАТ «Закарпаттяобленерго» фіксують близько 20-30 випадків порушень споживачами Правил користування електричною енергією. Як фізичні особи (населення), так і підприємства часто вдаються до різного роду сумнівного способу заощадження електричної енергії. Однак зекономлені таким чином кошти виявляться не такими вже й значними на фоні суми штрафів, які внаслідок виявлення порушення виставляються споживачам енергопостачальником. Так, штрафні санкції для населення можуть сягнути й 50 тисяч гривень, а для юридичних навіть до 1 мільйона гривень.

 

Як розповідає перший заступник генерального директора-директор з енергозбуту ПАТ «Закарпаттяобленерго» Артем Мартинюк, з настанням осінніх холодів чимало закарпатців, котрі обігрівають помешкання за допомогою електроенергії, вдаються до сумнівних методів її економії – крадіжок. Фактів з кожним днем стає все більше й більше: якщо влітку впродовж місяця виявляли 200-250 таких випадків, то тепер, в осінньо-зимовий період, ця кількість зростає до 500-600 випадків, а то й більше. «Щодня з кожного району Закарпатської області приходять повідомлення про виявлені 2-3 факти крадіжок, – коментує Артем Мартинюк. – Вдаються до цього як фізичні особи, так і підприємства різних форм власності».

 

Зі слів директора з енергозбуту, варіантів крадіжок насправді є дуже багато. Зараз, наприклад, найпоширенішим способом серед споживачів є вплив на роботу приладів обліку неодимових магнітів. На жаль, наразі такі магніти є легкодоступними і їх може придбати будь-хто навіть у мережі Інтернет. Однак це не означає, що вони справді допоможуть багато зекономити. Нехай вартість такого приладу й не дуже значна, проте виявити його легко, а штраф за таку сумнівну економію може сягнути кількох десятків тисяч гривень. Борються з цим доволі просто: спеціалісти ПАТ «Закарпаттяобленерго», проводячи перевірки приладів обліку, наклеюють на них спеціальні стрічки – так звані індикатори магнітного впливу, які при дії на прилад обліку магніту спрацьовують і сигналізують про те, що була здійснена крадіжка електричної енергії.

 

Інший поширений метод, яким часто користуються жителі багатоквартирних будинків  – використання електроенергії, наприклад, через приєднання до приладу обліку сусіда. Наприклад, це може бути підключення до електричної розетки сусіда за стінкою або до його автомата в електрощитку. «У такому разі люди повинні знати, що якщо раптом їм почали приходити рахунки за електроенергію з сумами до сплати значно більшими, ніж це було досі, і при цьому їхнє власне споживання зрости не мало підстав, то слід насторожитися. Для оперативності виявлення таких «добросусідських» вчинків варто одразу ж викликати електриків організації, у віданні якої знаходиться будинок, для проведення відповідної перевірки на предмет приєднання «добрих сусідів» до їхнього приладу обліку, – коментує директор з енергозбуту. –  Є й такі варіанти, коли люди намагаються непомітно підключитися до освітлення загальних місць користування у багатоквартирних будинках, тобто підвалів або під'їздів. І тут потрібно знати наступне: такі факти теж виявляються енергопостачальником і за них також несе відповідальність порушник, але в даному випадку найголовнішим та найнебезпечнішим є те, що в разі таких дій «горе-економістів» електропроводка в будинку може не витримати поданого на неї навантаження та вийти з ладу, можуть перегорати запобіжники, і в підсумку весь будинок може залишитеся без електропостачання, не виключеною є й пожежа. А це вже, зрозуміло, тягне за собою більш серйозну відповідальність».

 

Ще одна проблема, з якою зустрічаються спеціалісти обленерго, – використання споживачами генераторів високих частот, які здатні зупиняти роботу електролічильника. Такі факти на Закарпатті теж є непоодинокими. «Найбільша проблема в тім, що люди навіть не замислюються над тим, наскільки небезпечними можуть бути такі прилади, – розповідає директор з енергозбуту Артем Мартинюк. – Вплив, який вони чинять на організм людини, вкрай небезпечний – у результаті випромінювання можуть страждати як нервова, так і серцево-судинна системи, виникають хвороби крові тощо. А такі генератори – без найменшої думки про наслідки! – ставлять у будинках, готелях, кафе… Нещодавно, приміром, виявили факт встановлення такого генератора у приміщенні, де є маленькі діти! Наведу й інший приклад: до товариства звернулися мешканці одного з мікрорайонів Ужгорода з інформацією про те, що в радіусі навколишніх будівель жоден автомобіль не можна поставити на сигналізацію. За допомогою спеціальних пристроїв було виявлено об’єкт, у якому для «заощадження» витрат на електроенергію використовувався високочастотний генератор, який, відповідно, і чинив таку негативну дію. Власника об’єкта, де стояв даний пристрій, у підсумку притягнули до передбаченої законодавством відповідальності. На мою думку, перш ніж використовувати такий небезпечний пристрій, слід задуматися, чи варто все ж так ризикувати».  

 

Артем Мартинюк стверджує, що наразі ПАТ «Закарпаттяобленерго» має все необхідне сучасне обладнання для виявлення крадіжок електричної енергії. Так, є спеціальні прилади для вимірювання струму по 0,4 кВ, за допомогою яких заміряється навантаження на вводі конкретного об’єкта, після чого визначається його фактична використовувана потужність. «До прикладу, якщо ми спостерігаємо, що згідно даних замірів використовується на об’єкті потужність 10 кіловат, а за договором дозволена потужність електроустановки споживача складає три кіловата, то відразу стає зрозуміло, що на даному об’єкті наявний  факт несанкціонованого споживання електричної енергії, – розповідає директор з енергозбуту. – Отже, за допомогою даного приладу працівники товариства дистанційно можуть виявити, є в тому чи іншому будинку проблема, над якою потрібно працювати, чи ні. Так само в ПАТ «Закарпаттяобленерго» є спеціальний високочастотний вимірювальний прилад, який дозволяє виявити всі джерела частот у певному радіусі, і таким чином також є можливість виявлення споживачів-порушників. Загалом можу зауважити, що спеціалісти товариства добре підготовані, мають чималий досвід роботи, тому знають, де і яким чином потрібно шукати крадіжки електроенергії».

 

Зі слів А. Мартинюка, найбільший акцент в усій цій розмові слід поставити на те, що при виявленні крадіжок спеціалістами ПАТ «Закарпаттяобленерго» наслідком для споживача-порушника є нарахування йому штрафу. Сума завданих енергопостачальнику збитків розраховується за спеціальною методикою, яка враховує чимало складових. У результаті «набігають» багатозначні цифри, й іноді нібито «зекономивши» кілька десятків чи сотень гривень, споживач має сплатити штраф в розмірі десятків тисяч гривень. «Не думаю, що такі неправомірні дії є вигідними для споживача та вартими ризику, – коментує директор з енергозбуту. – Так, до прикладу, з досвіду товариства максимальні суми штрафів, які накладалися на фізичних осіб, сягали й 50 тисяч гривень, штраф для юридичних споживачів - 1 мільйона гривень. Принаймні такі прецеденти вже були».  

 

«З огляду на нинішню ситуацію, ПАТ «Закарпаттяобленерго» повідомляє споживачів, що посилює роботу по боротьбі з розкраданням електроенергії, – наголошує перший заступник генерального директора-директор з енергозбуту ПАТ «Закарпаттяобленерго» Артем Мартинюк. – Тому просимо краян не вдаватися до таких сумнівних методів економії, як крадіжки, так як це може дуже дорого обійтися вашій сім’ї!»

 

Прес-служба ПАТ «Закарпаттяобленерго»

 

28 листопада 2014р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів