7 особливих місць Карпат, які варто відвідати на зимових канікулах

Напередодні новорічних свят слід добре спланувати своє дозвілля аби відпочити від сірих офісів та заторів.

 

Як це зробити? Вирушайте у подорож! Адже так чудово поринути у шквал емоцій та нових пригод на теренах рідної країни. А якщо вирушити в мандри з друзями або родиною, то гарний настрій буде гарантований.

 

До вашої уваги ТОП-7 особливих місць українських Карпат, де можна насолодитися зимовою красою та затишком новорічних свят.

 

1. Відпочинок у Ворохті (Івано-Франківська область)

 

Чим далі в гори, тим затишнішими стають селища: тихіше довкола, урвистіші схили, стрімкіший Прут.

 

Кліматичний курорт на річці Прут у мальовничому куточку українських Карпат на висоті 800-850 м над рівнем моря. Ще зовсім недавно був відомий як центр зимових видів спорту - тут була вся інфраструктура для підготовки національних команд зі стрибків з трампліну, біатлону. У Ворохті знаходиться найбільший в Україні комплекс трамплінів, який складається з трьох трамплінів та канатної крісельної дороги, яка піднімає спортсменів. Трампліни завдяки штучному покриттю працюють цілорічно.

 

Також у Ворохті є високогірний лижний стадіон, на який теж веде канатна крісельна дорога. Лижний стадіон містить траси для бігових лиж, біля нього о ділянки, на яких можна кататися на санках та гірських лижах. Завдяки тому, що лижний стадіон знаходиться на значній висоті, тут є сніг навіть у відносно теплі зими, що приваблює сюди багато відвідувачів.

 

Ворохта контрастна: поряд з типовими гуцульськими забудовами, сторічними віадуками та виключно дерев’яними церквами по стінах будинків розкидані супутникові тарілки, а безліч разів на день по новому залізному мосту гуркотять потяги. Хоча, вони теж якоюсь мірою раритетні.

 

Ворохту дуже легко знайти на карті автомобільних і залізничних сполучень, тому добратися сюди досить просто. 

 

Дістатися до Ворохти можна в кілька етапів: з Києва до Івано-Франківська. З Івано-Франківська до смт. Ворохта поїздом, автобусом або маршрутним таксі.

 

 

2. Карпатський трамвайчик (Івано-Франківська область)

 

Відкрита у 1860-х роках вузькоколійна залізнична гілка поєднала Бойківщину з лісопереробною метрополією Австро-Угорщини. Мережа вузькоколійок стала незамінною у заготівлі, переробці і збуті деревини. Досягши найбільшої протяжності і розквіту в радянські часи, до кінця минулого століття вона почала поступово занепадати, потерпаючи і від природи, і від людини. На єдиній відновленій повністю Мізунській гілці, колись лише промислової вузькоколійної залізниці, наразі створено цікавий екскурсійний маршрут. 

 

 

 

Карпатський трамвай проходить єдиним в Україні екскурсійним маршрутом по вузькоколійній залізниці, прокладеним вздовж річки Мізунки у мальовничому Карпатському передгір'ї. Ширина вузької колії — 760 мм, це майже вдвічі менше за традиційну європейську. До складу потягу входить локомотив, що має 12 місць для туристів, де можна поспостерігати за роботою машиніста, та 2 вагони на різний туристичний смак: закритий вагон з комфортними сидіннями, вагон-кабріолет, а також відкрита платформа для веселого відпочинку і фотополювання. 

 

 

Як дістатися? З м. Львів до смт. Вигода – 125 км. Автобуси у напрямку Хуста відправляються з головного ж/д. вокзалу. Час у дорозі — 3 год., або автобусом із Стрия.

 

З м. Івано-Франківськ до смт. Вигода – 75 км. З обласного центру до с. Долина їздить мікроавтобус. 

 

 

 

3. Термальний басейн в Берегове (Закарпатська область)

  

 

 

Термальні джерела в районі міста Берегово, що на самісінькому півдні Закарпатської області є дуже рідкісними в світі. Такі джерела існують лише в Угорщині, Новій Зеландії та на Камчатці.

 

Басейн в Берегові зводили в 60-х роках минулого століття, як частину бази для радянських спортсменів, але пізніше геологи виявили, що вода володіє цілющими властивостями, і тепер басейн відвідують не лише спортсмени.

 

Водичка, до речі, має температуру біля 50 градусів за цельсієм, щоправда, в басейні вода охолоджується десь до 30. Тому навіть взимку можна сміливо занурюватися і не турбуватися про холод.

 

Як дістатися? Потягом до Мукачевого, Батьово або Ужгорода, далі – автобусом до Берегового. З Берегового – автобусом з центру міста (відправлення кілька разів на день, крім вихідних), електропоїздом приміського сполучення до станції «Косини» або на таксі. 

 

 

4. Скелі Довбуша (Івано-Франківська область)

 

Величні скелі утворилися близько 70 мільйонів років тому, а в той далекий час територія сучасної Івано-Франківської області являла собою дно теплого моря.

 

Назви дуже точно характеризують форму скель, до прикладу, Колобок – це величезний камінь округлої форми, що зовні нагадує ком з тіста, а Мала Австрійка схожа на фігуру оголеної жінки , що стоїть на весь зріст. Скельні утворення покриті безліччю дрібних і великих дірочок, округлими складочками і щілинами. 

 

 

Після знайомства з печерним комплексом, покидаючи територію природного заповідника, можна оглянути ще одну визначну пам’ятку. Це невеликий водоспад, розташований зліва від в’їзду в заповідник, в безпосередній близькості від пропускного пункту.

 

Як дістатися? Шлях до скель Довбуша пролягає через райцентр Болехів, до якого можна дістатися на рейсовому автобусі з міст Стрий або Трускавець. 

 

 

 

5. Замок Паланок (Закарпатська область)

 

Замок Паланок у Мукачеві по праву можна назвати справжньою перлиною архітектури західної України. Він розташований на висоті 68 м на недіючому вулкані і займає величезну площу майже в 14 тис. квадратних метрів. 

 

У Мукачівському замку Ви побачите відреставровану середньовічну фортифікаційну архітектуру, старовинні двори та галереї з виставками сучасної скульптури. XI століття. 

 

 

 

Кожен з власників замку Паланок розширював територію і зміцнював її, тому до періоду національно-визвольної боротьби на початку 1700-х Мукачівський замок став важливим укріпленням. Цікаво, що після боїв замок втратив своє стратегічне значення, і в 1782 році тут організували політичну в'язницю Австрійської монархії, в якій за 100 років побувало понад 20 тисяч в'язнів.

 

Після 1896 року, коли в'язниця була ліквідована, замок поступово руйнувався. Його реконструкція перейшла в активну стадію в часи незалежної України. Зараз замок у Мукачеві - це важливий туристичний центр на заході нашої країни, який обов'язково варто відвідати в красиву пору року.

 

Як дістатися? Для того щоби відвідати замок "Паланок" Вам потрібно потрапити у Мукачево (потяг Київ-Ужгород) 

 

 

6. Найдовша канатна дорога (Львівська область)

 

Відпочинковий комплекс та гірськолижний курорт, який знаходиться на початку села Волосянка, що біля Славського відомий тим, що він має понад 9 тис. метрів гірськолижних трас, які обслуговують один крісельний та три бугельні витяги. Основний крісельний витяг має довжину понад 2700 метрів. З допомогою цього витягу можна дістатись до вершини гори Зворець (1223 м). При цьому витяг має перепад висот 552 метри та має пропускну здатність близько 320 чоловік за годину. Ця пропускна здатність забезпечується 156-ма двомісними кріслами.

 

З висоти вершини Зворець тягнуться дев'ять гірськолижні поля, які також обслуговуються додатковими трьома бугельними витягами, два з яких мають верхню вершину теж на горі Зворець, а один (Нижній бугельний) знаходиться між станцією Проміжна та озером. 

 

 

 

Крісельна канатна дорога працює також влітку. Це дозволяє піднятись на гору Високий Верх та до джерела Писана Криниця. Також влітку є можливість катання на велосипедах по велосипедних трасах (є прокат гірських велосипедів).

 

Доїхати можна потягом до станції Славcьке будь-яким поїздом приміського або міжнародного сполучення в напрямку до міста Ужгород. Подорожуючим автомобілем їхати по трасі Київ - Львів - Чоп ( Е 50 / М 06), за містом Сколе повернути на селище Славське. Проїхати через Славське до початку села Волосянка , туристичний комплекс знаходиться ліворуч від дороги ( повернути за вказівником ). 

 

 

 

7. Солоні шахти Солотвино (Закарпатська область)

 

Чотири речі відрізняють закарпатське Солотвино від решти сіл та селищ України. Насамперед це цілюща ропа солоних озер, лікувальні грязі, алергологічна лікарня, що використовує спелеотерапію для надання другого дихання астматикам, алергікам, хворим на туберкульоз, а також житлові дев’ятиповерхівки, яких більше нема в жодному селі чи смт по всій Україні.

Видобуток солі в цих місцях існував від часів завоювання Дакії римським імператором Траяном (ІІ ст. н. е.). В копальнях знаходилися римські монети ІІ-IV століть н. е. 

 

  

Соляні шахти забезпечують унікальні умови для лікування поширених захворювань, які важко піддаються звичайній терапії: бронхіальної астми, різних алергій і нашкірних хвороб. Повітря в шахтах Солотвина надзвичайно чисте – міститься у ньому в десять разів менше мікроорганізмів, ніж у приміщенні операційної. Дрібні часточки сольового розчину сприяють оздоровленню й загоєнню слизової оболонки легень. Повітря підземних галерей не містить алергенів і інших шкідливих речовин, сюди не проникають електромагнітні хвилі. Температура повітря складає 22-23°C. Територія, яка розташована навколо озер та й в усьому Солотвині, повна численними базами відпочинку та будинками або кімнатами, які можна взяти в оренду.

 

Як дістатися? Селище Солотвино знаходиться між Раховом та Тячевом (автотраса Р03) на березі Тиси на висоті 292 м, через нього проходить автомобільна траса Ужгород - Рахів, є залізничний вокзал. Можна також добратися маршруткою з Ужгорода або з Ясині. 

 

 

Не варто забувати, що при великій кількості котеджів сюди приїжджає велика кількість туристів, тому зняти садибу або номер в готелі можливо лише завчасно. В іншому випадку доведеться їхати на удачу та пробувати домовитись про поселення з місцевими жителями. Не варто так ризикувати! Набагато раціональніше звернутись у туристичну компанію, яка запропонує вам проживання за доступними цінами.

 

Щоб відпочинок в Карпатах був радісним і не затьмарився неприємними інцидентами та травмами потрібно дотримуватися правил безпеки.

 

Для зимового відпочинку слід правильно підбирати одяг та взуття. Одяг повинен бути легким, зручним та багатошаровим. Повітряні прошарки захистять від вітру та збережуть тепло тіла. Якщо взуття тісне, можна обморозити ноги, коли ж занадто просторе - натерти їх. На прогулянку слід вдягти вовняні шкарпетки. Синтетичні гріють гірше і натирають шкіру.

 

Карпати неймовірні в будь-який сезон, переконайтесь в тому і ви!

 

Дар'я РЕВЕНКО

 

13 грудня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів