Сімейство вухатих сов облюбувало в Ужгороді лікарню (фото)

Ці нічні птахи давно знайшли прихисток у місті над Ужем.

 

Ужгородські сови обрали собі місце біля обласної лікарні. На вербах в осіню пору, коли на деревах немає листя, цих хижаків особливо видно. Зараз їх поголів'я сильно зменшилось, порівняно з минулими роками, кажуть фахівці. Якщо звернути увагу, то побачити їх може кожен охочий: декілька вухатих пернатих щодня мирно сплять на дереві. Однак зробити фотосвітлини зможе не кожен, – сови не хочуть спускатися вниз і вибирають для себе найвищі гілки верби. Влітку пернатих в густому листі побачити важко.

 

«Вухата сова – саме цей вид є в Ужгороді – з’явилась в місті з 1991 року і з цього часу постійно проживає саме в парку біля лікарні, – розповідає орнітолог Людвіг Потіш. – Це тихе з помірно вологим кліматом місце в Ужгороді хижачки облюбували ще з 1991 року. До речі, у 1998 році на території парку медичної установи науковці зафіксували 243 особини. Зараз тут, як зазначає орнітолог, залишилося з 2 десятки цих хижаків: їх спокій і комфорт порушили недавньою вирубкою верб.  Однак, не всім совам до вподоби це місце: велика кількість совиних сімей переселились до Боздоського парку - більше дерев, поряд річка, умови для життя, очевидно, кращі».

Сьогодні пернаті птахи порозліталися по Ужгороду чи не по всіх ще не освоєних людьми місцевостях: у Боздоському парку, у скверах,у парку Горького. Також вухаті сови були помічені біля озера, що поблизу 12 та 15 шкіл. Орнітологи припускають, що зараз тут може проживати і не одна сім'я вухатої: саме звідси найчастіш цього літа долунає крик її пташенят.
Як усі хижі птахи, сови харчуються гризунами, мишками. Коли з’їдають здобич – раз на добу «виробляють» пелетки або погадки. Це цінний матеріал для науковців: за ними можна визначити кормову базу сови, кількість з’їдених гризунів і навіть те, куди птах літає харчуватися. Сови ніякої шкоди не заподіюють ні міському середовищу, ні людям. Якщо зникнуть сови – у місті буде багато гризунів – їх популяція збільшилася б у кілька разів».
Сови мало контактують з людьми. Але вони є своєрідними санітарами, бо ж знищують гризунів-шкідників. Тому їх треба берегти. Совине потомство може з’являтися лише раз на рік. Кладка вухатої сови – від 4 до 6 яєць. З них виживають тільки 1-2. Тому птахів не так багато.

Сови, окрім того, що рятують городян від гризунів, є унікальними птахами: їхній слух навряд чи зрівняється з чиїмось. Ці птахи можуть чути, як людина згинає пальці навіть не торкаючись долоні й один одного, тобто сови чують, як рухаються сухожилля й скорочуються м’язи. До того ж, совиному зору позаздрять не тільки птахи: ці пернаті можуть бачити майже в цілковитій темряві. Тому не диво, що можуть виявити гризуна чи почути його слабенький писк на відстані десятків метрів.

До речі, вухаті сови не будують гнізд, віддаючи перевагу житлу, що його залишили господарі -- ворони, сороки або білки, тому часто і місцевість обирають відповідно до наявності на ній таких «хатинок». Хижачки лише трохи змінюють „інтер'єр" гнізда. 

Довідка: Вухата сова (Asio brisson) — це рід сов, представники яких відрізняються великими вушними пучками пір'я, дуже великим отвором вуха, повним лицьовим диском і порівняно вузьким лобом. Вона зустрічається загалом у хвойних лісах – це дуже поширений птах в Європі, Азії, Північній Америці та на півночі Африки. На Закарпатті цей вид зустрічається дещо рідше.

Uzhgorod.net.ua

 

 

13 грудня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів