Пам’ятники розміром з людську долоню в Ужгороді (фото)

У той час, коли здивувати туристів назвичайно важко, міста України не гальмують, а навпаки вигадують щось нове й незвичайне.

 

Незвичайне місце в Ужгороді не одразу приверне увагу, адже щоб помітити це диво слід не просто дивитися, а спостерігати. За останні роки у місті відкрили низвку пам'ятників архітектора Михайла Колодка, які є розміром з людську долоню. Хоч не відразу помітні, але вже встигли порадувати собою туристів та жителів міста.

 

 

1. Свободка

 

В Нью-Йорку її називають Свободою. А в Ужгороді ж вона "Свободка" - найменша у світі статуя свободи, саме так її називають місцеві, лагідно та по-дитячому. Пам'ятник відкрили на перилах пішохідного мосту, що з'єднує два ьереги річки Уж ще влітку 2010 року. Відкриємо таємницю. Якщо уважно придивитися на стутую коли стемніє, то можна помітити малесенький вогник всередині лампи - це "перший Ужгородський маяк". Кілька років тому Свободка стала маяком для учасників жартівливих змагань "Ужгородські регати".

 

Але цим атракції маленької статуї не завершились: модельєр Анна Биковська та керівник Закарпатського туристично-інформаційного центру Олександр Коваль вирішили одягати Свободку у різноманітні костюми, присвячені цікавим святам впродовж року. Свободка встигла приміряти і плаття нареченої, і костюм морячки, і українське національне вбрання.

 

 

 

2. Вояк Швейк

 

Своє місце на набережній Ужгорода отримав і бравий вояк Швейк, який відомий багатьом поціновувачам гумору Ярослава Гашека у всьому світі. Місце на перилах було обране не випадково: саме там вони пробиті кулями воєнного часу. Маленький Швейк тримає в руках кнедлика і, притримуючи шапку, дивиться вздовж річки.

 

3. Вузол Кротона

Зовсім неподалік від маленького Швейка можна побачити дивну річ: зав’язані у вузол перила набережної. Той, хто проходить поруч, дивується: хто і як міг таке зробити з міцною залізною трубою? За словами архітектора, це – “вузлик на пам’ять”, адже саме тут поставлять наступний міні-пам’ятник, який буде присвячений силачу Кротону. 1928 року цей закарпатець, справжнє імя якого Іван Фірцак, був визнаний найсильнішою людиною планети.

 

 

Кротон брав участь у боях у Празі та Лондоні, руками забивав цвяхи у дерево, а на його грудях трощили дошки за допомогою молота. На жаль, радянська доба замовчала досягнення цього спортсмена, тож зараз – чудовий час, аби згадати про своїх земляків, хай навіть і за допомогою такого маленького вузлика та скульптури.

 

4. Ференц Ліст

 

Маленький пам’ятник Ференцу Лісту, який відкрили в травні 2012 року біля ужгородської Філармонії, пережив чи не найбільше пригод серед усіх сьогоднішніх учасників статті. Влітку, після сильної грози, гілка каштану впала на перила, розламавши їх на кілька частин: і та частина, на якій “сидів” угорський композитор, загадково зникла. Втім, незабаром скульптура була знайдена. На цьому нещастя не закінчились: взику невідомі пофарбували шматок труби у жовтий колір, а в перші дні 2013 року Ліста знову вкрали. За кілька днів комунальники знайшли скульптуру на березі річки і встановили її на місце.

 

5. Миколайчик

 

Скульптура маленького Миколайчика стала першою серед подібних собі, і була відкрита на перилах центральної площі Ужгорода ще в 2010 році. Пам’ятник неодноразово ставав учасником різноманітних акцій, присвячених до дня Святого Миколая 19 грудня, та благодійних аукціонів для дітей. Втім, навіть цю точку не оминули пригоди: в листопаді 2012 року на пішохідну площу заїхав водій, який не впорався з керуванням і врізався у перила саме в тому місці, де розташований Миколайчик. Схоже, саме завдяки йому машина не впала у річку.

 

 

6. Пам’ятник художнику Глюку

 

Гаврило Глюк – відомий закарпатський художник, тож не дивно, що саме його постать архітектор Колодко обрав для своєї нової скульптури. Художник зображений у своєму авто ГАЗ-67, на якому він їздив у гори малювати картини. Він, начебто, ще у місті, але думками вже далеко від Ужгорода – там, де живуть і працюють герої його картин.

 

7. Карпатія

 

Поруч з Миколайчиком, на площі Театральній, розташовано міні-скульптуру корабля Carpathia. Це єдиний корабель, що відгукнувся на сигнал SOS Титаніка та першим підібрав пасажирів лайнера з рятувальних човнів. Пам’ятник також має невеличкий секрет: всередині нього можна помістити свічку, запаливши вогні якої, буде видно світіння ілюмінаторів маленького пароплаву.

 

 

Подорожуючи до Ужгорода обов'язково відвідайте ці унікальні точки на карті

 

Дар'я РЕВЕНКО

 

23 грудня 2014р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів