На книжковому аукціоні в Ужгороді розкуповували унікальні видання, аби допомогти закарпатським воякам (фото)

18 грудня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Федора Потушняка провели бібліоаукціон «Подарунок від Миколая», який продовжує низку акцій, спрямованих на збір коштів для потреб української армії. 

 

 

Частину книг було надано львівським видавництвом «Апріорі» через ГО «Культурний простір», інші, доволі рідкісні, подарували читачі та працівники бібліотеки. Серед запропонованих видань – справжні бібліографічні раритети та нові видання, які з тих чи інших причин не дійшли до ужгородського читача.

 

Привітати зі святом Миколая і створити настрій очікування дива прийшли і співачки Мирослава Копинець та Вікторія Тимко, які заспівали найпопулярніші різдвяні колядки для гостей.

«Сподіваємось, ця акція із зібраними коштами допоможе нашим воїнам, а присутнім у залі допоможе знайти для близьких омріяний подарунок, рідкісну книгу або відкрити для себе невідомого раніше автора», – розпочала вечір ведуча аукціону.

Для того, аби легше було визначитися із лотами, ведуча коротко ознайомила учасників із кожним виданням. На черговому бібліоаукціоні «Подарунок від Миколая» було представлено дванадцять видань, розрахованих на найширшу аудиторію. За жанровим різноманіттям – це поезія, проза, романи, нариси, медичні поради, упорядкована народна мудрість та навіть юридична сфера у афоризмах та прислів’ях.

Перша книга «Мудрість Карпат» Мирослава Дочинця. Відомий закарпатський письменник, лауреат премії ім. Т. Шевченка виступає у новій для себе ролі – упорядника книги. У передмові до збірника він пише: «Риси нашого національного обличчя ментальності найкраще просвічується через народні приповідки, приказки та прислів’я. Особливо виразний різьблений профіль тої мудрості, що зародились в Карпатах. І справді, ці словесні коштовності, дотепні і мудрі, придатні до всього: прикрасити дружню бесіду чи листування, стати тостом чи елементом жартівливого гадання».

Друга книга «Ніч сторичної поезії». Поетичний збірник, що вийшов кілька років тому в Києві об’єднав на своїх сторінках авторів різного віку. Від поважного літературного бешкетника Юрія Винничука до, умовно кажучи, вчорашніх студенток Людмили Дяченко та Анни Малігон. Всього 12 авторів, що час від часу продовжують  у своїй творчості лінію почату в українській культурі. Ілюструвала книгу київська художниця Тетяна Шевченко.

Третя книга «Більмо» Михайла Осадчого. Книга видана у 1993 році, перше окреме видання прозових творів письменника, одного з літописців трагічної історії імперії ГУЛАГу. Повість світ читав англійською, французькою, німецькою, іспанською, китайською мовами. Високо оцінена у світі та Україні його творчість відома не багатьом, а ця книга своєрідний лист, закинутий у майбутнє адресатами, які зрозуміють і оцінять щире і талановите письмо цього прозаїка  і журналіста.

Четверта поетична книга «Повернення» Миколи Холодного. Автор, один із представників епохи шестидесятників. Книга «Повернення» вийшла у престижній серії 2009 року в Києві через три роки після смерті автора.

П’ята книга «Відлуння» Лариси Денисенко. Це своєрідна міць детективу та історичного роману, присмачений прийомами добротної жіночої прози. Цей роман несподіваний погляд на Другу світову війну і її відлуння через десятиліття.

Шоста книга «Слышишь? Кричит сова» Юрія Грекова. Книга з бібліотеки письменника та журналіста Василя Басараби, яка у свій час була однією з найкращих приватних бібліотек Ужгорода. Книги з цієї бібліотеки  частково знаходяться у фондах обласного архіву, наукової бібліотеки УжНУ та у книгозбірнях обласної бібліотеки. Запропонована книга – роман-гіпотеза, який набирає особливої уваги і в наш неспокійний час.

Книги з видавництва «Апріорі» зацікавлять шанувальників мандрівок, як справжніх, так і через враження від інших мандрівників.

Сьома книга «Маленькі подорожі великим Китаєм»  Вікторії Пономарьової. Це своєрідний путівник, який приведе вас через усе різноманіття сучасного Китаю. Ідеї та контрасти столичного Пекіну і незаймана своєрідність провінції. Ви побуваєте на автентичному китайському весіллі, у традиційній аптеці, в сучасному, але трохи незрозумілому для не китайців супермаркеті та багато іншого.

Восьма книга «Український путівник по Словаччині» Святослава Семенюка. Книга про наших найближчих сусідів – Словаччину. Деколи кажуть, що близький сусід кращий за родича. Але найцікавіше, що автор цих історико-краєзнавчих нарисів досить доказово доводить, що ми не тільки сусіди, але й досить близькі родичі, як історично та географічно, так і на генетичному рівні.

Дев’ята книга «Ремінісценції – 2». Книга охоплює написані різні прозові твори митця Любомира Медвідя, який водночас є академіком.  
 

Десята книга «Влада, суд, адвокатура» Івана Гловацького. Унікальний збірник відомого юриста, науковця може зацікавити багатьох, адже упорядник спробував відшукати, впорядкувати, систематизувати найбільш змістовні, а деколи й дуже дотепні виступи про мораль, етику і свободу.

Одинадцята книга «Безпека держави». Видання адресоване науковим працівникам та управлінцям-практикам. Проблеми суспільно-економічної трансформації у цій книзі досліджуються на прикладі інших країн центральної  та Східної Європи, зокрема Польщі та держав Балтії.

Дванадцята книга «Целительная сила ваших рук» Ільзе-Марії Фарноу. Автор описує психосоматичні зв’язки різних захворювань, від алергії, головного болю до проблем із суглобами та зайвою вагою. Пояснює причини виникнення захворювання і  дає кваліфіковані консультації із саморегуляції.

Унікальні, маловідомі закарпатському читачеві видання захоплювали та цікавили. Учасники аукціону активно боролися за лоти і  не шкодували віддати кошти за дійсно вартісну книгу та й водночас зробити хорошу справу для української армії. Найдорожчим лотом у 200 гривень виявилась книга «Ніч еротичної поезії», яка кілька років тому вийшла в Києві.

Аукціон зібрав чимало людей, які були зацікавлені у пошуку нових для себе видань та їх авторів. І цим самим допоміг зібрати майже дві з половиною тисячі гривень для потреб закарпатських військових.

   Ярміла Гармасій для Uzhgorod.net.ua

 

 

20 грудня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів