Про четверту хвилю мобілізації

Вона передбачає додаткове залучення військовозобов’язаних і створення партизанського руху, формуванням якого займатимуться органи місцевого самоврядування.

 

Військкомат просто надаватиме їм організаційну допомогу. Це будуть загони, які вестимуть партизанський рух - охоронятимуть блок-пости, займатимуться охороною стратегічних об’єктів, контролюватимуть маршрути на дорогах.

Держава забезпечуватиме їх зброєю та боєприпасами. Крім того, коли буде четверта хвиля мобілізації, то партизанам виплачуватимуть грошове забезпечення. Вони матимуть статус військовослужбовців. У партизанські загони самооборони братимуть також тих, кого раніше визнали непридатними за мобілізацією. Наразі повістки надсилають багатьом чоловікам, однак відбирають лише добровольців. Якщо почнеться четверта хвиля мобілізації, то тоді ці ж загони доповнюватимуть чоловіками, які можуть тримати зброю в руках.

Зауважимо, що перша та друга хвиля мобілізації відбувалася за умов старого законодавства, що діяло ще з початку 90-х років минулого століття. Це у першу чергу стало причиною багатьох проблем: одні не могли піти добровольцями у зону АТО, інші навпаки були мобілізовані, хоча за станом здоров'я мали обмеження щодо несення військової служби. Згідно з тодішніми нормами не підлягали мобілізації ті, приміром, хто мав п’ятеро дітей і більше. Крім того, була норма, що людина, яка буде призиватися, повинна мати звільнення з попереднього місця роботи. У зв'язку із цим виникло дуже багато проблем у людей, які морально та патріотично були налаштовані йти добровільно захищати батьківщину, але вони опинилися у ситуації, коли залишилися без місця роботи. А тепер не будуть соціально забезпечені, у тому числі їхні сім’ї, таких питань ще багато. Усі вони порушені та направлені до парламенту, щоб відповідні норми законів були доповнені.

Раніше призивалися у військовий комісаріат особи, які за ста ном здоров’я були обмежено придатними. Коли вже виникло питання, що їх треба відмобілізовувати, то військкоматам довелося повторно скеровувати цих громадян на медичну комі сію і за результатами огляду їх звільняти, оскільки іншого шляху звільнення із лав ЗСУ не було. Третя хвиля мобілізації минула без особливих проблем, оскільки були врегульовані практично усі питання, що призвели до конфліктних ситуацій. Днями міністр оборони України Степан Полторак заявив: його відомство готується до проведення четвертої хвилі часткової мобілізації. Головна її мета - провести ротацію тих військових, котрі вже майже рік воюють у зоні АТО та навесні мають бути відмобілізовані, натомість нинішніх резервів ЗСУ не вистачає, щоб здійснити це без додаткового залучення військовозобов’язаних, йдеться у статті "Відомостей міліції".

Uzhgorod.net.ua

 

21 грудня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів