Ужгородські обранці приходять на сесії з кількома тисячами на зап’ястку (фото)

150 тисяч доларів на руці: які годинники носять ужгородські депутати?

 

Ужгородська міська рада – орган, що зібрав шістдесят дуже різних депутатів. Серед них є лікарі, вчителі, науковці, чиновники, однак найбільше все ж підприємців. Їхнім виборцям завжди цікаво, де живуть, на чому їздять та як відпочивають ті, за кого вони проголосували у 2010 році. Тож "Про Захід" спеціально вирушив на засідання міськради, аби сфотографувати те, чим часто любили хизуватися колишні столичні обранці, – годинники депутатів.

Очікували ми побачити чимало цікавого, адже дорогий годинник часто вважають річчю, яка просто зобов'язана бути на руці людини зі статусом. А оскільки (як ми вже згадували) серед ужгородських депутатів є багато успішних бізнесменів та просто людей небідних, гадається, що вони точно приходять на сесії з кількома тисячами на зап'ястку. Та на ділі все виявилося не так цікаво, бо більшість міських депутатів наручних годинників не носять взагалі.

Голі зап'ястки в об'єкт нашої фотокамери на прохання сфотографувати годинник показав Михайло Булина. Цей депутат зізнався, що годинники вдома має, бо колись колеги дарували, але не носить їх, бо незручно. "Щасливі люди за часом не слідкують – це правда. А коли треба все ж подивитися котра година, завжди є мобільний телефон", – заявив він. Віктор Мартин теж стверджує, що ніколи не носить годинників, навіть більше – терпіти не може цей аксесуар. "Мої близькі знають про це, тому ніколи не дарують хронометрів: ні дорогих, ні дешевих", – каже депутат.

Наступним ми попросили показати годинник колишнього ректора ЗакДу та УжНУ Федора Ващука. "Я можу вам його подарувати, але в обмін на фотоапарат, – пожартував пан Ващук. – Він не дуже дорогий. Годинник мені потрібен, щоб час показувати". Аби перевірити його вартість, ми довго шукали таку ж модель в Інтернеті. Випустила цей годинник дуже відома швейцарська компанія "TAG Heuer", котра виробляє престижні хронометри, смартфони та окуляри. Їх широко рекламують світові зірки: Бред Піт, Ума Турман, Кріштіану Роналду тощо. Відповідно вартість годинників цієї фірми дуже висока. Федір Ващук носить хронограф серії "Carrera", вигаданої колись для професійних гонщиків. Модель не нова, тому точну її вартість назвати складно. Сучасні моделі цієї серії коштують близько 6-8 тисяч доларів.

Колишній заступник мера Ужгорода Віктора Погорелова Олександр Ковач носить на зап'ястку годинник японської компанії "Seiko". Каже: придбав собі його в якості новорічного подарунку кілька років тому. "Я люблю годинники, але якогось особливого значення їм не надаю. Це ж не прикраса, вони потрібні для того, аби просто показувати час. Мій годинник не дуже дорогий", – сказав він, показуючи аксесуар. Натомість простий пошук в Інтернеті показує, що годинник у Олександра Ковача не такий вже простий. Сапфірове надміцне скло, стальний корпус, натуральний каучуковий браслет та водозахист, а до всього це перші в світі автокварцеві годинники з можливістю ручної зарядки акумулятора. Та й коштують вони чимало – більше 20 тисяч гривень.

Депутат Григорій Шевчук годинника на руці не мав – лише браслет. Пояснив це тим, що годинник йому заважає працювати.

Інший ужгородський депутат Олександр Доктор теж не носить годинник. "А навіщо? У мене є внутрішнє відчуття часу, я – дуже пунктуальна людина. А коли треба вже звіритися з часом, під руками завжди є мобільний телефон. Щодо статусу, то його визначає сама людина, а не годинник, який вона носить. Зверніть увагу на те, що люди, котрі багато чого досягли в житті, насправді просто одягаються і не звертають уваги на такі цяцьки. Я вважаю, що потяг до демонстрації розкошів – це якийсь комплекс неповноцінності".

Стверджує, що не має і ніколи не носив годинників ще один депутат – Станіслав Пономарьов.

Натомість з готовністю демонструє свій аксесуар Сергій Травницький. "Мій годинник патріотичний – з тризубом. Мені його подарували друзі, коли ми були в Києві на Євромайдані. Скільки він коштує – не знаю. Чи це вітчизняне віробництво? Думаю, що так. Взагалі я не великий шанувальник годинників, але цей ношу, бо він патріотичний". Не хочеться розчаровувати депутата Травницького, але тризуб на циферблаті його годинника – не герб України, а фірмовий логотип всесвітньовідомої компанії "Maserati", яка випускає престижні автомобілі. Крім суперкарів, фірма спеціалізується й на випуску годинників. Один з таких і подарували Сергію Травницькому друзі. Кварцевий механізм, сталевий корпус, красивий і чіткий мінімалістичний дизайн в стилі унісекс (тобто, підходить як для чоловіків, так і для жінок) і все той же логотип-вила Нептуна формують ціну годинника, яка складає в середньому 400 доларів.

Наступний опитаний нами депутат – Василь Гомонай – не мав на руці годинника.

Натомість Віктор Щадей показав, що носить на руці годинник престижної марки "TISSOT". "Я купив цей годинник за 900 гривень у лютому 2005 року. Він був одним з найдешевших у лінійці швейцарської фірми "TISSOT". Більше годинників не маю", – розповів депутат. Пошук в Інтернеті, якщо взяти до уваги курс євро у 2005 році, підтверджує ціну, вказану депутатом. Нині цей кварцевий годинник в стилі унісекс (підходить як для чоловіків, так і жінок) із сапфіровим склом та шкіряним ремінцем коштує приблизно 140 євро.

Наступним показав свій аксесуар на зап'ясті керівник ЖРЕРу № 5 Анатолій Ковальський. "У мене годинник "Omega", коштує приблизно 10 тисяч доларів", – відверто зізнався він. Хронометр серії "De Ville" дійсно дуже дорогий. В Інтернеті такі годинники нині продають в середньому за 6 тисяч "зелених". Саме стільки коштує бренд, міцний корпус з неіржавіючої сталі, стійке до подряпин сапфірове скло, шкіряний ремінець та точний механізм хронометра. На вигляд годиннику пана Ковальського вже кілька років. Однак хороші аксесуари, як відомо, з часом не дешевшають.

Мабуть, найдешевший годинник виявився у депутата Ростислава Буланова. У нього на руці – "Royal London". Годинники цього бренду відрізняються непоганою якістю, але помірною ціною. В середньому їх можна придбати за 1-3 тисячі гривень. Годинник пана Буланова коштує приблизно 2 тисячі гривень. За словами депутата, наручні аксесуари він не колекціонує й дорогих годинників не має.

Лікар Єлизавета Лях на сесію міської ради прийшла без годинника.

А от діючий заступник міського голови Ярослав Шафарь показав позолочений годинник відомої марки "Raymond Weil". "Це дуже старий годинник, бачите, вже трохи стерся. Я не знаю точно, скільки він коштує, бо це був подарунок. Здається, близько 700 доларів. Я його люблю, він надійний й гарно виглядає. Але скоро планую замінити цей годинник на більш сучасний. От чекаю, поки в лютому наступного року у продаж поступлять "розумні" "Apple Watch". Дуже хочу їх придбати", – розповів депутат. Якщо з майбутньою покупкою пана Шафаря все зрозуміло, бо відомо, що "Apple Watch" коштуватимуть від 350 доларів, то пошуки в Інтернеті відомостей про позолочений "Raymond Weil" нас трохи здивували. Виявилося, що годинники із серії "Tango" випускали у 1995 році й давно зняті з виробництва. У них чудові характеристики, що не дивно з огляду на те, що компанія випускає виключно годинники класу "люкс". Здивувало те, що модель, яку носить Ярослав Шафарь, всюду в Інтернеті подається як жіноча. Виходить, колись депутату подарували жіночий годинник, хоча, на його виправдання можемо сказати, що він таким не виглядає.

(Після публікації матеріалу до нас звернувся Ярослав Шафарь і пояснив, що годинники даної марки бувають як жіночі, так і чоловічі. Модель, якою користується депутат міськради, все ж таки чоловіча. Редакція приносить вибачення за цю помилку).

Немає на руках годинника у депутатів Василя Гнатківа, Юрія Оксьона, Андрія Погорєлова, Тетяни Безеги та Ігора Адамчука. Останній, зокрема, зауважив, що на хороший годинник ще не заробив.

 

Натомість інший депутат Ужгородської міської ради Михайло Чурило, хоч і відмовився коментувати ціну й назву свого годинника, все ж погодився показати його. Сфотографувавши, а потім пошукавши в Інтернеті, "Про Захід" зрозумів чому. Виявляється, цей годинник у 2013 році випустила одна з найдорожчих годинникових компаній Швейцарії "Ulysse Nardin". Серія називається "Oil Pump", мовляв, спеціально для нафтових олігархів. Корпус виконаний з платини, ремінець – зі шкіри алігатора, а на циферблаті можна побачити крихітну рухливу нафтову вишку з насосом. Неймовірно й те, що серія "Oil Pump" лімітована, тобто у світі є всього 18 таких годинників. Відповідно й коштує кожен такий шедевр в середньому 130-150 тисяч доларів. Чи може дозволити собі подібний екслюзивний аксесуар звичайний ужгородський депутат? Тут є два варіанти: або Михайло Чурило носить на зап'ястку якісну репліку всесвітньовідомого бренду, або й справді має статки, як у нафтових олігархів. Зважаючи на те, що на засідання з ним часто приходять одразу три особистих охоронця, другий варіант дуже ймовірний.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, Про Захід

 

22 грудня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів