Різдвяна «бубликова» шопка та герб Закарпаття - в усипальній королів Богемії (фоторепортаж)

На католицьке Різдво закарпатці побували у національній святині Чехії, перлині західноєвропейської архітектури - Соборі святого Віта.

 

Всередині собору розташована цікава різдвяна "бубликова" шопка, яка наповнює душевним теплом і радістю, любов'ю і милосердям, вірою в торжество добра і народження Христа.

Собор Святого Віта – готичний католицький кафедральний собор, сховище коронаційних регалій і усипальниця королів Богемії, розповідають гіди кожній іноземній групі.  Собор Святого Віта знаходиться в Чехії в Празькому Граді в Градчанах, який  є резиденцією президента Чехії, колишніх чеських королів і президента Чехословаччини. 

Цю найбільшу чеську святиню будували протягом шести століть (з XIII по XVIII). У храмі не тільки відправляли богослужіння, а й коронували чеських монархів (королівські регалії досі зберігаються у цих стінах). Ховали перших осіб держави тут же, у королівській усипальниці.  Нині цей грандіозний с обор є основним архітектурним та історичним пам’ятником стародавньої Праги , духовним орієнтиром Чехії, місцем паломництва католиків з усього світу.

Колосальна висота собору, розташовані на рівні другого ярусу величезні вікна з кольоровими вітражами, світло, що ллється згори вниз, не торкаючись закутків, які зберігають таємницю мільйонів сповідей... Стіни кафедрального собору оздоблені різноманітними скульптурами, які своєю майстерністю привертають увагу кожного туриста. Гості ж із Срібної Землі були неабияк приємно здивовані та горді, побачивши на одній із кам'яних колон рідний герб Закарпаття!

Але  у різдвяний період  незмінною окрасою кожного католицького собору є вертепи, у народі більш відомі як шопки. Це оригінальні макети та фігурки різних розмірів, що зображають перебування Святої Родини у Вифлеємській стайні в ніч Христового Різдва. У Соборі Святого Віта закарпатці з насолодою споглядали чудесну "бубликову" шопку,  пройняту духом святкової містифікацї  з різних фігурок з тіста. Повірте, незабутні  враження від релігійного змісту залишаться надовго, якщо уважно вдивитися у кожну з бубликових фігурок...

Тож, скористайтеся можливістю і відвідайте Собор Святого Віта в Празі. Насолодіться неперевершеним готичним стилем, де збереглися шедеври архітектури і мистецтва, і де покоїться прах тисячолітньої історії. А особливо - на Різдво!

Валерія Громицька для Uzhgorod.net.ua

 

02 січня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів