Якщо Ющенка знімуть із перегонів, Україні доведеться відправити до Іраку ще 5 тисяч солдат

Професор Оксфордського університету Марчін Валецкі вважає, що зараз в України є чудовий шанс довести свою демократичність, а цьогорічні вибори можуть стати потужним бонусом для України, як це вже сталось з Грузією.

 

Про це політолог, який протягом останніх років часто відвіду? Україну і проводить консультації для українських політиків, сказав в інтерв'ю кореспондентові ?М?.

Валецкі також наголосив, що вибори ? "серйозним питанням майбутнього України",
Він також відзначив, що якби президент Кучма пішов на третій термін, то з точки зору політологів у Польщі, Англії, "це був би поганий вибір".

На його думку рішення Конституційного суду, який дозволив Кучмі балотуватися, ? контраверсійним.

"Багато експертів із конституційних питань вважають, що це було погане рішення, оскільки, наголошую, що ?вропейський стандарт ? Президент не може балотуватись більше, ніж 2 рази", - зазначив Валецькі.

На питання, чи можливий варіант, що Ющенка можуть зняти з перегонів, Валецкі сказав: "Ну, тоді, для покращення свого іміджу за кордоном, Україні треба буде відправити до ?раку ще 5 тисяч солдат".

Характеризуючи якою стане Україна при президенті-Ющенкові і при президенті ?Януковичу, Валецкі наголосив, що "це дві різні концепції, як ма? розвиватись країна".

"Україні потрібна потужна політична реформа і коли прийде до влади Ющенко, ця реформа буде працювати на Україну. Коли при владі залишаться олігархічні групи, чи клани, тоді Україна буде клі?нтом для цих груп і будуть спеціальні реформи для олігархічних груп та кланів. Це не будуть реформи для українців", - зазначив політолог.

"Я думаю, що в нього (Ющенка) ? дуже добра програма, із якою він переміг на минулих парламентських виборах. Це програма політичної та економічної реформи. Зна?те 2-3 роки тому, коли Ющенко був прем'?ром ніхто не порівнював Україну з Молдовою та Білоруссю, як це роблять зараз", - додав Валецкі.

На питання, що опозиція, коли прийде до влади, то розпочнеться перерозподіл власності та влади, який може спричинити мало не кровопролиття, політолог сказав, що "так говорять, в кожній країні".

"? у Польщі так казали в 89-му і в латиноамериканських країнах так кажуть, в Грузії так говорили. У світі існують спеціальні технології, щоб не допустити цього. Я вважаю, що сьогодні Україна ма? унікальний шанс стати демократичною й багатою країною. ? це було б дуже погано після вступу чехів, словаків, поляків у ?вросоюз, щоб для України 2004-й рік став роком другої "залізної завіси", - сказав Валецкі.

"Я вважаю, що вона не з'явиться на наступний день після виборів і навіть не на другий, але вона буде", - зазначив політолог.

 

22 червня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів