Як на «ужгородському Йордані» освятили воду

Православні вірники Ужгорода велично прославили свято Богоявлення, або ж Хрещення Господнього.

 

Уже понад 20 років у цей день на берегах річки Уж відбувається Велике освячення води. Після святкової літургії прихожани Свято-Хресто-Воздвиженського кафедрального собору хресною ходою, яку очолив архієпископ Мукачівський і Ужгородський  Феодор, вирушили на єдину у світі Православну набережну.

Тисячі людей заполонили набережну. Завдяки доброму озвучуванню через гучномовці, всі присутні мали змогу молитовно долучитися до священнодійства.

 

Архієрей зі священнослужителями Мукачівської православної єпархії звершив чин Великого освячення води. Відтак звернувся до усієї пастви з нагоди свята та побажав миру, всепрощення та любові.

«Я сердечно вітаю усіх вас зі всіма празниками і, особливо, в цей день із святом Богоявлення. Радість цих торжественних свят в цей рік являється духовно торжественною і радісною, з іншого боку смутною і тривожною, тому що стежачи за подіями останнього часу, останніх днів, місяців ми бачимо як неспокійно на нашій Богом учережденній і благословенній українській землі. Кожний день, на превеликий жаль, проливається кров на Сході України, кожний день ми молимося в наших храмах і обителях, щоби нарешті зупинилося кровопролиття.

Нехай цей дощ, благословенний і благодатний, освятить усю нашу землю, щоби ніколи ніхто не міг посягнути на найсвятіше, що є в нас – життя кожної людини. Нехай Господь благословить нашу українську землю, наш закарпатський край, місто Ужгород, щоби ми могли жити в спокою і слово «мир» стало для нас не тільки бажаним, а й реальним». 

На святі були присутні представники влади, зокрема міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов, секретар міської ради Богдан Андріїв та заступник міського голови Володимир Фленько. Уже за доброю традицією владика Феодор вручив графин з освяченою водою меру міста Віктору Погорєлову. 

Наприкінці архіпастир та духовенство освятили воду усім вірникам, яка протягом року не псується. За словами священнослужителів, кожна віруюча людина вживаючи освячену воду, кроплячи нею свої оселі, за вірою отримує душевне і тілесне здоров’я та захищає себе від злого впливу.     

 

Ольга Палош, для Uzhgorod.net.ua

 

 

 

19 січня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів