Закарпатців позбавили дізнаватися про резонансні та ексклюзивні кримінальні події у краї

На Закарпатті газету "Відомості міліції" виселили з міліції

 

В Ужгороді редакції обласної газети «Відомості міліції» наказали виселитись із займаного приміщення. Таким чином вихід чергового номеру видання опинився під загрозою зриву. Про це регіональному представнику ІМІ в Закарпатській області повідомив головний редактор видання Ігор Стефанець.

З його слів, мова йде про кабінет у приміщенні міліції на пр. Свободи, 2. Кабінет безкоштовно надали, оскільки газета з часу заснування – 1996 року – висвітлювала суто діяльність органів МВС, а до 2005 року була відомчим виданням УМВС України в Закарпатській області.

Днями начальник Ужгородського міськвідділу сказав редактору якнайшвидше виселитись із кабінету.

Крім цього, зі слів Ігоря Стефанця, виникли проблеми із отриманням інформації від сектору зв’язків з громадськістю (СЗГ). Головний редактор “Відомостей міліції” каже, що у СЗГ перестали надавати інформацію із міліцейських зведень та прес-релізи щодо кримінальних подій. Саме на цих джерелах інформації базувався основний контент, що виробляла газета.

«Оскільки тематична спрямованість газети – і це вказано у свідоцтві про державну реєстрацію та статуті – висвітлення правових питань та роботи правоохоронних органів, то діяльність колективу завжди – уже 19 років поспіль, – була пов’язана з органами внутрішніх справ, – резюмує Ігор Стефанець. – До недавнього часу в цьому плані у нас не виникало жодних проблем». За його словами, між редакцією та УМВС навіть був підписаний договір про співпрацю. Офіційно цей договір ніхто не розривав, жодних претензій щодо роботи газети з боку міліції не надходило.

Наразі Стефанець направив начальнику УМВС України в Закарпатській області Сергію Шараничу звернення, у якому виклав ситуацію, що склалася, і чекає відповіді.

Завідувач сектору зв’язків з громадськістю Олег Подебрій у коментарі представнику ІМІ зазначив, що донедавна редактору газети дійсно надавалася інформація із зведень, але така практика віднедавна припинена, оскільки у зведеннях є персональні та конфіденційні дані.

«Саме тому вказану інформацію ми припинили передавати приватній структурі –  засновнику газети ТОВ ВПЦ «Літопис-Захід». Є обмежене коло людей, що мають доступ до такої інформації, – каже Олег Подебрій. – Тепер «Відомості міліції», як і всі ЗМІ, можуть отримати будь-яку інформацію, яка їх цікавить, за інформаційним запитом – усним чи письмовим, або з офіційного сайту УМВС. «Відомості міліції» повинні працювати саме в таких умовах, як працюють усі ЗМІ Закарпатської області багато років поспіль. Без жодних виключень чи преференцій».

Подобрій зазначив, що газета «Відомості міліції» є приватною структурою, яка жодного відношення до міліції немає. І додав, що інформаційних запитів  від редактора «Відомостей міліції не отримував.

Щодо виселення редакції, завідувач СЗГ сказав: «Приміщення належить міській раді і міліція орендує його як пункт охорони громадського порядку. Не зрозуміло, з яких причин воно було надано в користування ТОВ ВПЦ «Літопис-Захід» без оплати оренди. Це незаконно. Міліція немає права комерційним структурам надавати безкоштовно приміщення. У даний час все приводиться до відповідності закону».

Довідка. Газета «Відомості міліції» створена на Закарпатті у 1996 році з ініціативи нинішнього голови Луганської ОДА Геннадія Москаля, який на той час керував закарпатською міліцією. До 2005 року видання було відомчим. У 2005 році на підставі наказу міністра МВС Юрія Луценка – органам МВС вийти із складу засновників ЗМІ – засновником видання стало ТОВ «ВПЦ «Літопис-Захід».

Наразі у штаті видання 4 людей. У «Відомостях міліції» інформація про правоохоронні органи подавалася, здебільшого, у суто позитивному контексті, доволі часто публікації щодо резонансних кримінальних подій готували самі  співробітники міліції.

Сьогодні, за інформацією із СЗГ, у них є договори з іншими ЗМІ, де публікується інформація про діяльність міліції та матеріали авторства співробітників міліції.

Фото – з офіційного сайту УМВС України в Закарпатській області

джерело

 

23 січня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів