Як закарпатцям заощадити свій сімейний бюджет?

Після кавалькади свят настає традиційно вдалий для покупця час – знижуються ціни на різні групи товарів.

 

І саме тоді можна досить суттєво заощадити і придбати речі, на які раніше не вистачало грошей. Але не варто піддаватися загальному ажіотажу, а підходити до витрат розумно, щоб дійсно зекономити.

У період розпродажів у магазинах починаються акції та конкурси для збільшення попиту на товари. Повідомлення про знижки наводять на думку, що магазини почали працювати собі в збиток... Але, на відміну від багатьох західних країн, у нас – ціни падають далеко не скрізь. А в більшості вони ростуть!.. Тому що продавці користуються  ажіотажем і намагаються збути з рук все, що тільки можна. А покупці беруть нібито подешевілі товари і не відразу розуміють, що не економлять, а часом навіть переплачують.

Важливо пам’ятати, що їх мета – залучити покупця, привернути увагу. Насамперед, це рекламні слогани типу «Дві речі за ціною однієї», «Купи два – третій у подарунок» і т.п. А перед цим ціни на даний товар, як правило, піднімаються в півтора рази, і в результаті – ніякої економії.

Обов’язково уточнюйте, з якої причини зроблена знижка, чи можна відкласти товар, здати його чи обміняти. Продавець зобов’язаний докладно відповідати вам на ці питання. До речі, стверджувати, що проданий товар зі знижкою, обміну і поверненню не підлягає, – протизаконно!

Уважно і до кінця читайте рекламні пропозиції, особливо дрібним шрифтом. Купуючи товари з великими знижками, дивіться на їх якість і терміни придатності. Не поспішайте купувати те, що сподобалося одразу. У сусідньому магазині воно може обійтися дешевше! І вмійте вчасно зупинитися, щоб потім не жалкувати...

Запам’ятайте одне важливе правило – у перші дні знижки зазвичай мінімальні і досягають в середньому 30%. Уже десь за тиждень ціни знижуються до 50%. І в самому кінці кампанії є можливість купувати речі навіть із 90% знижкою.

Саме тому, початок акції – вдалий час купувати одяг, коли ціни впадуть наполовину – це відмінна можливість для придбання базових речей – практичного трикотажу, джинсів, класичних костюмів і пальто.

І головне, не поспішайте, адже через три місяці почнуться розпродажі весняних моделей, і серію вигідних придбань можна буде продовжити.

Уже в лютому знижки досягнуть бажаних 70%. Власницям нестандартних розмірів можна спокійно робити вигідні покупки сезону. А іншим – подумати про гарне вечірнє плаття – вони значно впали в ціні, а мода на подібні туалети зазвичай не змінюється дуже різко.

Не забудьте про взуття. У лютому починається розпродаж зимових чобіт – саме час придбати пару на наступний сезон. Вибирайте класичні моделі з натуральної шкіри.

Загалом, сезонні розпродажі користуються великою популярністю – люди не втрачають можливості придбати товари за зниженими цінами. Зекономити від таких заходів можна, тільки перебуваючи за кордоном, де продаються дійсно уцінені товари.

Основна мета проведення розпродажів у нашій країні – збути товар, який не користується попитом (невдалі фасони, кольори, нестандартні розміри). Перед кожним новим сезоном власникам магазину необхідно звільнити прилавки для нових колекцій. Тому оголошення розпродажу зовсім не означає, що вам вдасться купити якісний товар за низькою ціною.

І, насамкінець, звертайте особливу увагу на знижки та акції, щоб купувати дешевше. Наприклад, на весняній розпродажі можна придбати чудові зимові чоботи. Але пам’ятайте, що купувати потрібно тільки те, що вам дійсно потрібно, а  не всі товари, на які оголошена знижка.

 

Наші поради

1. Почніть рахувати свої гроші.

День за днем записуйте всі свої доходи та витрати і під кінець місяця ви будете приємно здивовані і навіть спантеличені. Все ваше фінансове життя – як на долоні.

2. Аналізуйте фінансову ситуацію.

Щотижня аналізуйте стан своїх особистих фінансів. Дізнайтеся, скільки і на що витрачено грошей. Проконтролюйте оплату рахунків: за житло, за телефон, Інтернет, за спортзал і т.д.

3. Ведіть особистий бюджет (бюджет сім’ї).

Для кожної статті доходу або витрат встановіть плановий показник. Кілька хвилин роботи, і ви отримаєте заплановані суми доходу і витрати за місяць. Витрати більші від доходів? Переробіть бюджет! Витрати дорівнюють доходам? Переробіть бюджет ще раз! Нарешті вийшло? А тепер слідкуйте, ретельно стежте за його виконанням.

4. Оптимізуйте доходи і витрати.

Завжди будьте трохи незадоволені своїм бюджетом. Шукайте способи його поліпшити. Уріжте безглузді витрати. Постійно розвивайте дохідну частину.

5. Почніть відкладати гроші.

Тут важливо просто почати і поступово звикнути до необхідності відкладати гроші. Грошова подушка допоможе подолати період фінансової кризи, втрату роботи тощо. Ось чому ваші витрати завжди повинні бути меншими від доходів.

6. Купуйте фінансові журнали і газети.

Завжди шукайте можливість отримати нові фінансові знання, підвищити фінансову грамотність.

7. Знайдіть однодумців.

І не звертайте уваги на тих, хто намагається довести, що у вас нічого не вийде, запевняють "Вісті Ужгородщини".

 

24 січня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів