Екзотична свіжатина не потрапила на стіл закарпатських браконьєрів

Час спливає швидко – ніби нещодавно настав Новий рік, а тут ще кілька днів, і вже закінчується перший місяць року. У мисливців свій «полювальний» календар…

 

Сезон ще наприкінці літа розпочинається з пернатих. Потім пізньої осені – полюють на пухнастих і парнокопитних. Для прихильників такого досить своєрідного відпочинку відведений законодавством термін спливає швидко. До того ж, і  погодні умови (рясними дощами взимку тепер нікого не здивуєш) не завжди дозволяють вийти з рушницею на природу. Правила полювання суворо регламентуються не тільки термінами, а й наявністю відповідних дозволів, ліцензій тощо.      

Ні для кого не є таємницею, що окремі громадяни вважають за краще обійти вимоги закону, вирушаючи десь у віддалені глухі місця із незареєстрованою зброєю, без жодних дозвільних документів і в будь-яку пору року. Протидіють таким «лихачам» правоохоронці, члени мисливських товариств, працівники природоохоронних відомств і лісогосподарських підприємств. У міліції функціонує т.зв. дозвільна система, працівники якої саме займаються реєстрацією зброї, перевіркою  умов   її зберігання, а також  виявляють підпільні «стволи»…

От і напередодні цьогорічних Різдвяних свят інспектор дозвільної системи Рахівського райвідділу міліції Володимир Митрюк разом з головним мисливцезнавцем районного лісогосподарського підприємства Олександром Тушером здійснювали профілактичні обходи гірського масиву, який розпочинається за віддаленим  селом Луги. По снігу можна по слідах виявити  не тільки дикого звіра, а й порушника.  У зимову  пору у ці глухі місця рідко коли ступає нога людини – то ще влітку можуть трапитися грибники, заготовлювачі ягід чи дров. Взимку можуть бути хіба що мисливці або браконьєри. Угіддя належать одному з товариств мисливців і рибалок.

Лейтенант міліції із своїм цивільним напарником довго піднімався крутими схилами, потім вийшли на сліди кількох чоловіків. Страж порядку  і очільник мисливців району значно пришвидшили ходу, коли почули вдалині кілька пострілів, найімовірніше з рушниці. Полювати тепер дозволено лише на окремі види дичини, та й місцеві мисливці того дня не організовували тут жодних «вилазок». Невдовзі Володимир Митрюк зауважив на узліссі молодого чоловіка  з рушницею за плечима. Молодик, можливо, й захотів би уникнути зустрічі з міліціонером, та той непомітно підійшов на близьку відстань, коли втікати було вже пізно. Жодних документів  на одноствольну рушницю 16-го калібру у мандрівника не виявилося, зброю довелося вилучити. З’ясувалося, що 24-річний Юрій – житель с. Богдан, який переконував, що сам того дня навідався в ліс. Стверджував: він не стріляв і жодних пострілів не чув. За кілька десятків метрів від лісової дороги у бік вели людські сліди. Пройшовши по них, рахівський «дозвільник» знайшов під поваленим деревом чорний великий поліетиленовий мішок, всередині якого знаходилася закривавлена туша косулі, на якій були численні сліди від мисливських набоїв.

Та й це ще було не все, бо від цієї знахідки сліди тягнулися у глиб лісу. Пройшовши близько кілометра, правоохоронець й природозахисник у ялинових заростях виявили ще одну приховану рушницю і патронташ із 17 набоями 12 калібру. І цей «ствол» вилучили.

Олександр Тушер та Володимир Митрюк того підвечір’я застукали  у лісовому масиві ще кількох чоловіків. Вони були беззбройні і заперечували свою причетність до незаконного полювання. Тепер перевіряється їх участь у застосуванні незареєстрованої зброї та винищенні чотириногої окраси Карпат, повідомляє співробітник Рахівського райвідділу УМВС Олеся Чайковська. 

Михайло Пискач для Uzhgorod.net.ua

 

 

 

 

25 січня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів