Із багажем традицій і власним баченням: Федерація футболу Закарпаття обрала нового голову (фото)

24 січня в Мукачеві відбулася непересічна для спортивного життя краю подія: обирали нового голову Федерації футболу Закарпаття.

 

Зважаючи на те, яку популярність шкіряний м’яч має в області, VII Звітно-виборна коференція ФФЗ заслуговує справді докладної розповіді. Тим паче, що захід відвідали перші особи регіону. А загалом прибули 67 делегатів з усіх районів та міст і понад 40 запрошених – провідні тренери, гравці, організатори змагань, активісти, ветерани, представники ЗМІ.

Розпочав форум ще діючий голова Михайло Ланьо. Він обіймав цю посаду з грудня 2006 року й став народним депутатом України. Після того, як пролунав державний гімн, ушанували хвилиною мовчання нещодавно померлих футбольних діячів, обрали робочу президію, мандатну й лічильну комісії, секретаріат і головуючого конференції, очільник федерації прозвітував про роботу організації від грудня 2010-го по січень 2015-го рр. Основну увагу в зазначений період присвятили розвитку дитячо-юнацького й аматорського футболу. У двох районах провели соціальні футбольні фестивалі, популярними виявилися турніри на призи «Шкіряного м’яча», а за кількістю встановлених майданчиків зі штучним покриттям ФФЗ випередила інші обласні федерації. Також до позитиву віднесено покращення організації та проведення змагань серед аматорських команд, зросла кількість колективів першої ліги (правда, її переможці відмовляються підвищуватися в класі), поменшало інцидентів під час матчів, не поступало суттєвих нарікань стосовно дій арбітрів. Також було організовано курси тренерів (80 із них отримали відповідні дипломи за програмою «С») чимало спортивних заходів у ветеранському, жіночому, пляжному футболі.  У цілому під егідою ФФЗ реалізовано понад 30 дійств, учасниками яких стали 8 тисяч осіб. Активно працювали її організаційні структури; як наслідок, проведено 3 звітні конференції, 19 засідань виконкому. Не пасували й міські та районні федерації, під егідою котрих виступають і дорослі, і юнацькі команди.

Відтак заступник голови ФФЗ Віктор Наскалов оприлюднив звіт комітету внутрішнього аудиту федерації про її фінансово-господарську діяльність. Скажімо, у період 2011 – 2014 рр. надійшло 995,3 тис. грн. Із них витрачено 986 тис. – на заробітну плату працівників (утім слід зазначити, що значна кількість працівників виконує свої обов’язки на громадських засадах), податки й обов’язкові платежі, виконання основної діяльності й придбання спортивної атрибутики.

Далі виступили президент ГК «Карпати» Олександр Ледида, голова облдержадміністрації Василь Губаль, голова обласної ради Володимир Чубірко, секретар Ужгородської міської ради Богдан Андріїв, президент ФК «Поляна» (команда останнього – чемпіон і володар Кубка області), голова Ради президентів футбольних клубів Закарпаття Іван Дрогобецький, перший заступник голови ФФЗ Мирослав Щербей. Усі дякували М.Ланю за виконану роботу; дехто запропонував висунути Михайла Івановича в лави керівництва Федерації футболу України, сподіваючись, що він і в ранзі народного депутата продовжить розвивати гру № 1 у краї; вказували на високі здобутки ФФЗ загалом і на необхідність більшого її зв’язку з ФК «Говерла». Крім того, В.Губаль зачитав лист глави Адміністрації Президента України щодо розвитку футболу в державі й попросив футбольні кола надати допомогу 128-ій бригаді, яка зараз потерпає в результаті бойових дій в АТО. Своєю чергою, В.Чубірко також наголосив, що влада постарається не економити на розвитку спорту, зокрема й футболу, навіть у цей складний час.

За виступами присутні одноголосно прийняли постанову конференції, у якій визнали роботу федерації задовільною й затвердили звіти її очільника та внутрішнього аудиту. При цьому відзначено в роботі не тільки позитив, а  й недоліки. Так, кількість команд у вищій лізі знизилася до 8, окремі прорахунки виявлено в організації та проведенні турніру переможців районних і міських чемпіонатів «Ліга чемпіонів Закарпаття», слід покращити роботу з підготовки молодих арбітрів тощо.

Зрештою, настала черга виборів голови. Сенсації не сталося. Був зареєстрований єдиний кандидат – перший заступник голови ФФЗ Іван Дуран. Він оприлюднив свою програму. В її основі – розвиток дитячо-юнацького футболу, покращення якості полів, футбольної інфраструктури загалом, роботи Школи молодого арбітра, співпраці з іншими організаціями та структурами, а також із пресою, увага розвитку ветеранського, пляжного футболу, для осіб із обмеженими фізичними можливостями тощо. Претендентові ставили запитання, зокрема щодо розвитку жіночого футболу, створення Музею спортивної слави, висловлювали побажання зберегти й надалі єдність у закарпатській футбольній спільноті. Іван Петрович давав якщо й невичерпні, то цілком прагматичні, конкретні відповіді.

І ось кульмінаційна частина конференції – власне вибори. Кажуть, коли тільки один кандидат – то в організації все або дуже добре, або дуже погано. Утім якщо відкинути іронію то в кулуарах до проведення конференції багато хто вважав кандидатуру І.Дурана єдино правильною. Хід відкритого голосування тільки підтвердив це – 66 «за» при одному «проти», але й такий делегат потиснув потім руку новообраному голові. Останній подякував за довіру й пообіцяв працювати на благо розвитку закарпатського футболу. Думається, так і буде, адже є закладений попередником багаж хороших традицій та  водночас самостійне бачення подальших дій. Головне, як зазначив уже М.Ланьо, не ставити палиці в колеса, а допомагати в роботі.

Тим часом І.Дуран запропонував обрати Михайла Івановича почесним головою федерації, рекомендувати його на посаду віце-президента ФФУ й обрати першими заступниками голови ФФЗ Мирослава Щербея й Станіслава Сухана, а заступниками – теж відомих у футбольних колах і вже звичних до роботи у федерації осіб – Івана Дрогобецького, Вікторів Наскалова й Качура.   

Присутні підтримали ці пропозиції без заперечень.

На зібранні було ще обрано виконавчий, контрольно-дисциплінарний і апеляційний комітети Федерації футболу Закарпаття, а під завісу нагороджено кращих у футбольному житті краю представників.

Хочеться справді вірити, що темп у роботі не буде втрачено, хоч доведеться вкрай нелегко, адже країна живе фактично в умовах війни.

Володимир Тарасюк для Uzhgorod.net.ua

 

 

 

 

25 січня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів